Река Тобол в руския град Курган достига критични нива
Секция: Русия
16 Април 2024 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Река Тобол в руския град Курган достига критични нива

/КРОСС/ Нивото на водата в река Тобол близо до руския Курган надхвърли границата с 16 см до критично ниво. Това съобщава "Интерфакс", като цитира данните от картата на наводненията, публикувана на уебсайта на градската администрация.

По данни към 18:00 часа в понеделник (московско време) за последните два часа водата се е повишила с 12 см - до 716 см.

Според кметството в момента има заплаха от наводнение в микрорайон "Топола", извършва се евакуация. Пътят за микрорайон Смолино също е залят с вода.

"По нея движението на пътнически транспорт е невъзможно. По тази причина от днес до второ нареждане се затваря движението на всички видове транспорт, се казва в съобщението.

На свой ред пресслужбата на областната администрация отбелязва, че вече евакуирани части, са наводнени.

"Това е въпреки факта, че нивото на водата в Тобол в района на Курган е само около 7 метра, а прогнозата на Националния център на Министерството на извънредните ситуации на Русия казва, че в най-лошия случай нивото на водата може да се повиши до 10 м 82 см. Ако живеете в наводнена зона, незабавно се евакуирайте", отбелязва пресслужбата.

По-рано беше съобщено, че неблагоприятните събития в района на Курган възникват при ниво на водата 700 cm, а опасните събития - при 850 cm.

Специалисти от Уралския отдел по хидрометеорология и мониторинг на околната среда прогнозират, че на 15-18 април нивото на водата в река Тобол близо до Курган и надолу по течението ще продължи да се повишава рязко в някои дни.

На 8 април в района на Курган беше въведено извънредно положение поради наводнения.

Информационна агенция ТАСС цитира по-рано руското министерство на извънредните ситуации, че над 14 000 сгради в цяла Русия са били наводнени.

В Казахстан, също засегнат от наводнения, повече от 1000 къщи в град Петропавловск са наводнени, съобщиха властите в неделя.

Общо от началото на наводненията в страната са евакуирани над 107 000 души.

Двама мъже бяха открити мъртви в западната област Атирау в Казахстан в неделя, след като изчезнаха в началото на април при наводнения в град Кулсари, съобщиха от министерството на извънредните ситуации.