Протест в Дупница заради отсечени дървета пред сградата на общината
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2024 08:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест в Дупница заради отсечени дървета пред сградата на общината Хората поискаха и оставката на кмета

/КРОСС/ Огромно недоволство в Дупница заради 13 отсечени дървета пред сградата на общината. Местните жители изразиха негодуванието си и поискаха сметка от кмета на града Първан Дангов. Той отговори, че пространството не е предвидено за дървета. Затова тях вече ги няма, а напрежението остава. Хората поискаха и оставката на градоначалника.

„Според мен нито е законно, нито е в интерес на гражданите. Предстои най-горещото лято, а кметът започва масова сеч из града", коментира жителка на Дупница.

Хората поставиха карамфили и черни лентички върху дънерите на отсечените дървета.

„Липата има агресивна коренова система, която пониква дълбоко в почвата, повдига плочки, бордюри, нарушава подземни комуникации като водопроводи и жици. Препоръката на ландшафтния архитект беше пространството пред администрацията да се преобразува по друг начин, с цветни алеи. Високи дървета близо до сгради не се засаждат. Дървото няма място в цветната алея", каза на пресконференция Първан Дангов.

„Всички сме шокирани от случилото се. Нищо от това, което каза кметът, не е истина", посочи председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. По думите му няма разрешително за изсичане. „Тук командва феодал", категоричен беше той.