Зов за помощ: 15-годишно момиче от Бургас се бори с тежки заболявания
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2024 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зов за помощ: 15-годишно момиче от Бургас се бори с тежки заболявания Натали и майка ѝ изнемогват със средствата за лечение

/КРОСС/ 15-годишната Натали е родена със заболяванията Фелан Макдермид. Тя има и разновидност на болест на Хиршпрунг на червата. Те са толкова редки, че няколко години лекарите трудно поставят точната диагноза.

„Включва в себе си детска церебрална парализа, тежък аутизъм, хронично нощно безсъние, но най-ужасяващото е че включва и органна недостатъчност", обяснява майката на момичето Калояна Канариева. Натали няма гълтателен рефлекс, заради което всяко хранене се оказва огромен риск за живота ѝ. Част от борбата на майка ѝ Калояна е на момичето да бъде поставена специална гастростома, което да подпомогне храненето ѝ. „Когато тя реши да преглъща дори и най-обикновено кисело мляко или медицинската си храна фризобин, има 90% вероятност вместо в хранопровода, да попадне в белите ѝ дробове както вече два пъти се случва. Това е равносилно на смърт", споделя с болка Калояна.

На пръв поглед цената от 4 000 евро за гастростома изглежда достъпна и постижима. Но не и получената тотална дисфункция на отделителната система на момичето, заради която за Натали е нужна спешна операция в Турция.

„Мечтая детето ми да живее без болка, да можем да ходим както в началото на логопед и на рехабилитация. Тя се развиваше много добре и просто развитието на тази болест на дебелото черво я върна много назад", казва самотната майка. Калояна трудно набавя животоспасяващо лекарство от чужбина, което струва 1700 евро. Отчаяна е за събирането на нови 45 000 евро за операция в Турция. Знае, че за да спаси дъщеря си, е нужна кампания по събиране на средства, която опитва да направи сама. Тя искрено благодари на всички хора, които ѝ помагат в най-важната борба в живота ѝ - тази за живота на Натали. „Всъщност аз и тя сме живи, благодарение на тях. Благодарение на тях, на всички хора от България, аз купувам нейното животоспасяващо лекарство", сподели майката.

Всеки, който има желание и възможност да помогне на момичето, може да го направи на дарителската сметка по-долу.

Титуляр: Калояна Канариева

IBAN: BG28BPBI81704062290501

BIC: BPBIBGSF