Какво е състоянието на фискалния резерв и каква е бюджетната политика на служебното правителство
Секция: Анализи
16 Април 2024 11:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво е състоянието на фискалния резерв и каква е бюджетната политика на служебното правителство Анализ на Любомир Дацов и Атанас Кацарчев

/КРОСС/ Последните няколко години има тенденция вместо да се върви напред с по-бързи темпове, се взимат решения, които създават повече проблеми отколкото да ги решават. Това каза в студиото на БНТ "Денят започва" Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите.

Проблемите произтичат от грешната прогноза, която беше направена есента. Това е истинският проблем, не говорим за проблема с фискалния резерв, който беше измислен и раздухан. БВП е основата за данъците и събирането на данъчните приходи, а само от разликата в това, че беше завишена прогнозата за миналата година, а нещата отидоха в друга посока, приходите в бюджета ще бъдат с около 4 млд. по-малко. Освет нова, бюджетът беше приет с 3% дефицит, т.е. той е "изпилен" от възможности за маневреност.

Надвишаването, т.е. оптимистичната част по отношение макрорамката, върху която стъпва бюджета, води до такива ефекти. Не се вижда подобряване на средата, това означава, че най-вероятно ще има влошаване на приходната част, което означава свиване на разходната част в някаква степен, за да влезем в 3% дефицит, допълни Атанас Кацарчев, главен икономист към КТ "Подкрепа".