Откриха най-голямата черна дупка в Млечния път
Секция: Наука
16 Април 2024 14:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-голямата черна дупка в Млечния път

/КРОСС/ Астрономите са идентифицирали най-голямата звездна черна дупка, откривана досега в Млечния път, с маса 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето, според проучване, цитирано от АФП.

Черната дупка, наречена Gaia BH3, е открита "случайно" по данни, събрани от мисията Gaia на Европейската космическа агенция, заяви Паскуале Пануцо, астроном от Националния център за научни изследвания (CNRS) към Парижката обсерватория.

Мисията Gaia, която е посветена на картографирането на галактиката Млечен път, локализира BH3 на 2000 светлинни години от Земята в съзвездието Акуила.

Тъй като телескопът на Gaia може да даде точна позиция на звездите в небето, астрономите успяха да опишат техните орбити и да измерят масата на невидимия спътник на звездата - 33 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

По-нататъшни наблюдения от наземни телескопи потвърдиха, че това е черна дупка с маса, много по-голяма от звездните черни дупки, които вече се намират в Млечния път.

"Никой не очакваше да открие черна дупка с висока маса, която се крие наблизо, незабелязана досега. Това е откритие, което се прави веднъж в изследователския живот", каза Пануцо в съобщение за пресата.

Звездната черна дупка беше открита, когато учените забелязаха "клатещо се" движение на звездата спътник, която обикаля около нея.

"Видяхме звезда, малко по-малка от Слънцето (около 75 % от неговата маса) и по-ярка, която се върти около невидим спътник", каза Пануцо.

Звездните черни дупки се създават от колапса на масивни звезди в края на живота им и са по-малки от свръхмасивните черни дупки, чието създаване все още е неизвестно.

Такива гиганти вече са открити в далечни галактики чрез гравитационни вълни. Но "никога в нашата", казва Пануцо.

BH3 е "спяща" черна дупка и е твърде далеч от звездата си спътник, за да я лиши от материята си, и поради това не излъчва рентгенови лъчи - което я прави трудна за откриване.

Телескопът Gaia идентифицира първите две неактивни черни дупки (Gaia BH1 и Gaia BH2) в Млечния път.

През последните 10 години Gaia работи на 1,5 милиона километра от Земята и през 2022 г. представи 3D карта на позициите и движенията на повече от 1,8 милиарда звезди.