ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца
Секция: Здраве
16 Април 2024 15:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца Вече е оперирано момиченце на 3 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор)

/КРОСС/ Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ" възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно персонал от медицински сестри.

Вече е извършена и първата трансплантация. Става въпрос за момиченце на 3 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор). Високоспециализираната интервенция бе направена преди няколко дни. Трансплантацията е автоложна, т.е. за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

„Планираме постепенно да увеличим броя на трансплантациите, като се надявам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантация, при която стволовите клетки са от лице, различно от пациента", обясни доц. д-р Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ".

В България средно годишно около 10-12 деца се нуждаят от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, включително възобновяване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатория на УМБАЛ „Александроивска", осигуряване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри, както и финансово обезпечаване.

Сред плановете е и ремонт на самата клиника, която не е ремонтирана от 10 години.