След нанесен побой на жена от Ямбол: Две години разследват 2 или 3 ребра са ѝ счупени
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2024 16:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След нанесен побой на жена от Ямбол: Две години разследват 2 или 3 ребра са ѝ счупени

/КРОСС/ За случай на домашно насилие над жена от Ямбол с нанесен побой и телесни повреди, по който вече 2 години тече мудно разследване с неясен резултат алармираха близки на пострадалата. Техните опасения са, че забавянето е умишлено и има за цел избягване на наказателно преследване за извършителя, който е юрист и шеф в държавна институция в града.

Според информацията, мъжът и друг път е посягал на жената, с която живеел на семейни начала. Последният побой е от месец май 2022 г. Той приключва с три счупени ребра, множество охлузвания и натъртвания и увреждане на единствения бъбрек на жената. След инцидента тя подава жалба до Районна прокуратура - Ямбол.

Първоначалната съдебно-медицинска експертиза е категорична, че се касае за причинена средна телесна повреда, което е престъпление от общ характер, предвиждащо наказание лишаване от свобода до 6 години. Последвалите действия и разтакаване от наблюдаващия прокурор и разследващия полицай обаче са меко казано странни според близките на жертвата.

Немотивирано е разпоредена нова експертиза, която вече дава "правилния" резултат - лека телесна повреда. Счупените ребра не били три, а две. Нямало увреждане и на бъбрека. Това означава, че случаят излиза извън обхвата на държавното обвинение и може да се води само наказателно дело от частен характер. Странно е, че и тримата назначени за експертизата лекари са от Хасково. Привлечени са и псевдосвидетели, смекчаващти отговорността на извършителя. Досъдебното производство продължава повече от година и половина, при пълна секретност от страна на разследващите и криене на резултатите от съдебните медицински експертизи от защитата на пострадалата.

Едва в края на следствените действия на адвоката на жената е представена "пълната картина" на завършеното досъдебно производство.

Към момента заключенията на Ямболската районна прокуратура са обжалвани с искане за петорна съдебна експертиза, които са уважени. Съмненията на жертвата на домашното насилие и нейните близки за обективност на резследването обаче остават. В търсене на справедливост жена се обръща към медиите с апел до Главна прокуратура и правораздавателните органи за решаване на казуса. Каква ще бъде развръзката по случая - предстои да разберем.

П.П. Информацията е предоставена от близки на пострадалата жена.