Зам.-председaтелят на ДАЗД Ивайла Касърова взе участие във форум за борба с кибертормоза на деца в гр.Септември
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2024 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-председaтелят на ДАЗД Ивайла Касърова взе участие във форум за борба с кибертормоза на деца в гр.Септември

/КРОСС/ Заместник-председaтелят на Държавната агенция за закрила на детето Ивайла Касърова и държавният експерт в агенцията Георги Иванов взеха участие във форум за борба с кибертормоза на деца в СУ „Христо Ботев", гр. Септември.

„Темата за кибертормоза e изключителна важна за Държавната агенция за закрила на детето. Неслучайно в Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2023 - 2026), изработена под ръководството на ДАЗД, една от основните оперативни цели е именно гарантиране правото на закрила на децата от насилие чрез информационните и комуникационните технологии", заяви по време на откриването на форума Ивайла Касърова, заместник-председател на ДАЗД.

Ивайла Касърова изтъкна важността на Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето и чат приложението към нея. Тя запозна участниците във форума с дейността им и подчерта, че чрез тях децата могат да споделят, да бъдат изслушани и при необходимост подкрепени.

От март тази година СУ „Христо Ботев" в гр. Септември е първото пилотно училище в България по програма „Киберзащитници", като целта е до септември 2025 г. училището да е най-безопасно от гледна точка на детски кибертормоз в държавите членки на Европейския съюз. Програмата е създадена, за да повиши информираността на широката общественост и да служи като източник на информация в областта на превенцията на кибертормоза срещу деца и се изпълнява от Българска академия за сигурност. В последните три години съвместно Държавната агенция за закрила на детето и Българска академия за сигурност реализираха проучвания с над 5000 ученици в градовете София, Варна и Пловдив по темата за кибертормоза.

Последната анкета в гр. Пловдив с близо 1000 ученици от 6, 7 и 8 клас показва, че над 61% от анкетираните деца споделят, че използват социални мрежи повече от 5 пъти на ден. Освен времето в тях, 70,8% от учениците са в онлайн пространството от един до три часа всеки ден. 31% отделят от деня си от 2 до 4 часа, за да са в мрежата.

По данни на Българска академия за сигурност при сравнение на резултатите от 2022 г. и 2023 г. се наблюдава намаляване на случаите, в които децата са били в чат с нецензурна реч, както и на тези, в които са били жертви на шейминг (обиди за начина, по който някой изглежда).

По време на форума „Заедно в борбата с кибертормоза на деца" в гр. Септември Георги Иванов, държавен експерт в ДАЗД, подчерта доброто взаимодействие на агенцията с Дирекция "Киберпрестъпност" при ГДБОП-МВР, с Центъра за безопасен интернет и Българска академия за сигурност, така че да бъде гарантирана защитата на децата в онлайн пространството. Той апелира към училищната общност темата за безопасност в мрежата да се обсъжда още повече, включително и дейността на Националната телефонна линия за деца 116 111 и чат приложенията към нея.