Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов в "Ах, този мюзикъл" във вторник
Секция: КУЛТУРА
16 Април 2024 18:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов в "Ах, този мюзикъл" във вторник Концертът спектакъл е под палката на маестро Йордан Дафов – на 16 април от 19 часа в залата на Операта

/КРОСС/ На 16 април, вторник, от 19 часа предстои звездно, емоционално и запомнящо се представяне на тримата именити и обичани певци: Еделина Кънева, Орлин Горанов и Орлин Павлов, на сцената на Държавна опера - Бургас с концерта "Ах, този мюзикъл!"

Под палката на доайена маестро Йордан Дафов, тримата прекрасни солисти, оркестърът и хорът на Държавна опера - Бургас ще разкажат драматичната история за съвременните Ромео и Жулиета - за противоборството между разум и чувства, за силата на предразсъдъците, за красотата на чувствата, за тежненията на сърцето, което - винаги, неизменно, понася последиците на емоционалните си избори.

Освен оркестровото изпълнение на сюитата из "Порги и Бес", прекрасните солисти, под съпровода на оркестъра и хора на Бургаската опера ще представят оркестрови, вокални и танцови сцени из "Уестсайдска история" /Любовта на Мария и Тони/ от Ленард Бърнстейн и симфонични картини из операта "Порги и Бес" от Джордж Гершуин. Всичко това, като музикално-емоционално съчетание, публиката в залата на Операта ще има възможността да види, чуе, усети и съпреживее във вторник вечерта. Диригент на хоровия състав на Бургаската опера е Александър Чепанов, концертмайстор - Ваня Златева.

Тримата именити солисти не се нуждаят от представяне - те са чести и желани гости на бургаската сцена. След концерта при пълна зала в Операта през м. ноември 2023 г., Еделина Кънева и Орлин Горанов продължават успешното си национално турне с музикално-сценичния проект под палата на Деян Павлов „Приказка за двама". Директорът на Музикалния театър Еделина Кънева и популярният певец и актьор Орлин Павлов събраха многобройна публика през лятото на миналата година с концерта „Не си отивай, лято" на остров „Света Анастасия", под диригентството на Левон Манукян, като бе отпуснат допълнителен кораб до Острова - поради многото желаещи. Очаква се и във вторник тримата обичани изпълнители отново да съберат емоционална публика и за изпълнят залата на Държавна опера - Бургас с чудесния концерт спектакъл „Ах, този мюзикъл", който импонира на вкусовете и на младите хора, и на по-зрялото поколение.

"Името на американския композитор Джордж Гершуин е, без съмнение, от най-известните и добили световна слава заради неговия оригинален и творчески стил. Емблематичен автор на творби в сериозните музикални жанрове, но и в забавната и популярна музика, симфонични, вокални инструментални произведения. В тях той използва широко традицията, мелодиката, ритмите и формата на типичния афроамерикански музикален фолклор, съчетани с елементите на джаза и има придава нова художествена стойност, превръща ги в неотменна част от световното музикално наследство. Сюитата "Симфонични картини" е подбор от най-популярните и красиви лирични и танцови моменти из операта "Порги и Бес" /1935 г./, наречена "първата фолк-опера, създадена върху сюжет и музикален стил из афроамериканския живот и бит в началото на XX век. Успехът на тази творба я превръща завинаги в класическа - в цялостното творчество на Джордж Гершуин", казва за "Симфонични сюити" маестро Йордан Дафов.

"Ленард Бърнстейн, композитор, диригент, музикален писател, автор на симфонии, оперни, хорови, инструментални, теоретични музикални и философски трудове, лекции, беседи, забележителен общественик и артист, дълги години титулярен диригент на Филхармонията на Ню Йорк, обаятелна личност със световно значение и признание Вероятно една от най-популярните му творби, а може би и най-прочутата, е мюзикълът "Уестсайдска история" /1957 г./ Поради идеи и майсторство, тази вълнуваща творба владее световните сцени вече повече от половин век. Пиесата е вдъхновена от вечната тема за любовта, красивата легенда за невъзможната любов на Ромео и Жулиета, в съвременен вариант - трагичната любов на героите Мария и Тони, на фона и декора на съвременния /за 1957 г./ свят на Америка", разказва за творбата маестро Дафов.

В концертната програма на 16 април ще прозвучат:

Симфонични картини из операта "Порги и Бес" от Джордж Гершуин; Сцени из мюзикъла "Уестсайдска история" от Ленард Бърнстейн: Увертюра, Jet's Song - Песен на Риф и мъжки хор, "Нещо става" - Песен на Тони, "Мамбо", "Мария" - Песен на Тони, Сцена на балкона - Дует на Мария и Тони, "Cool" - Песен на Риф и мъжки хор, Сватбена сцена - Дует на Мария и Тони. "Чувствам се красива" - Песен на Мария и женски хор, "Някъде" - Песен на Мария и смесен хор, Финална сцена - Мария и Тони, "Америка" - солисти и хор.