Жълт и оранжев код за дъжд, силен вятър, силни гръмотевични бури, градушки и наводнения
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2024 08:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жълт и оранжев код за дъжд, силен вятър, силни гръмотевични бури, градушки и наводнения

/КРОСС/ След слънчевото и топло време през изминалите дни, Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури в 16 области от страната. Количествата ще са между 15-25 литра на квадратен метър, на места в областите Кюстендил и Благоевград - до 30-40 литра на квадратен метър.

Оранжев код синоптиците прогнозират за две области - Благоевград и Кюстендил, където се очакват обилни дъждове, гръмотевици и силен вятър.

Жълт код за силен вятър е обявен за областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Перник, София-област, София-град, Пловдив, Стара Загора, Сливен. В Търговище, София-област и Перник се очаква вятърът да е комбиниран с дъжд.

Жълт код за интензивни валежи и възможност за гръмотевици е обявен за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра и Добрич.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 m ще е около 17°, на 2000 m - около 7°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

В четвъртък ще е ветровито, с умерен в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър, който в петък ще отслабне, а по-късно през деня ще се ориентира от североизток. Температурите ще се понижат и в петък минималните температури ще са между 5 и 10 градуса, а максималните - между 12 и 17 градуса.

През нощта срещу събота от югозапад валежите ще се активизират, а в събота ще обхванат цялата страна. Повишава се вероятността в много райони да са интензивни и значителни по количество. В планините, над 1100-1200 метра ще вали сняг. Североизточният вятър временно ще се усили, впоследствие ще се ориентира от северозапад. Температурите ще са без съществен дневен ход, в по-голямата част от страната ще са между 7 и 12 градуса, в югоизточните райони - до 16-17 градуса.

В неделя и през първите дни от следващата седмица, ще има променлива, често значителна облачност. Валежите ще отслабнат и в по-голямата част от страната временно ще спират, а във вторник отново ще са на повече места. Вятърът ще е от запад-северозапад, в неделя ще е умерен, в понеделник ще отслабне, а във вторник ще се обърне от североизток. Сутрешните температури ще се понижат още и във вторник минималните - ще са между 1 и 6 градуса, а максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 12 и 17 градуса.

Източник: БТА, НИМХ