Путин: Призовавам страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"
Секция: Русия
17 Април 2024 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Призовавам страните от Близкия изток да се отдръпнат от "катастрофален сблъсък"

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин във вторник призова всички страни в Близкия изток да се въздържат от действия, които биха предизвикали нова конфронтация, която той предупреди, че ще бъде изпълнена с катастрофални последици за региона, съобщи Кремъл, цитиран от Ройтерс.

Путин, който изгради много по-тесни връзки с Иран след изпращането на войски в Украйна през 2022 г., разговаря с иранския президент Ебрахим Раиси по телефона за това, което Кремъл нарече "ответни мерки, предприети от Иран".

Иран изстреля дронове и ракети срещу Израел късно в събота като отмъщение за израелския удар по консулството му в Дамаск на 1 април, при който бяха убити седем офицери от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, включително двама висши командири.

Путин, в първия си публично излъчен коментар за атаката на Иран, каза, че основната причина за настоящата нестабилност в Близкия изток е неразрешеният конфликт между палестинците и Израел.

"Владимир Путин изрази надежда, че всички страни ще проявят разумна сдържаност и ще предотвратят нов кръг от конфронтация, изпълнен с катастрофални последици за целия регион", казаха от Кремъл.

"Ебрахим Раиси отбеляза, че действията на Иран са били принудителни и ограничени по своя характер", казаха от Кремъл. "В същото време той подчерта, че Техеран не желае по-нататъшна ескалация на напрежението.

Русия, която изгради тесни връзки както с върховния лидер аятолах Али Хаменей, така и с арабски лидери като саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, многократно критикува Запада, че пренебрегва необходимостта от независима палестинска държава в границите от 1967 г.

"И двете страни заявиха, че първопричината за настоящите събития в Близкия изток е неразрешеният палестинско-израелски конфликт", казаха от Кремъл за разговора с Раиси.

"В тази връзка бяха потвърдени принципните подходи на Русия и Иран за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа, облекчаване на тежката хуманитарна ситуация и създаване на условия за политическо и дипломатическо уреждане на кризата.

Путин, който през 2022 г. посети Хаменей, поздрави Раиси и всички мюсюлмани за края на свещения месец Рамазан.

Висши американски генерали казват, че нарастващите партньорства между Русия, Китай, Иран и Северна Корея представляват едно от най-опасните предизвикателства пред Съединените щати през последните четири десетилетия.

Иран предостави на Русия голям брой мощни балистични ракети земя-земя и дронове, които Москва използва в Украйна.