Извънредна среща на върха на ЕС заради ситуацията в Близкия изток
Секция: СВЯТ
17 Април 2024 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Извънредна среща на върха на ЕС заради ситуацията в Близкия изток Ще бъде обсъдена и темата за Украйна

/КРОСС/ В Брюксел днес и утре ще се състои извънредна среща на върха на Европейския съюз, както и Европейска конференция по въпросите на отбраната и сигурността.

Във фокуса на заседанието ще са ситуацията в Близкия изток и войната в Украйна, както и отношенията Европейски съюз - Турция. Лидерите ще обсъдят предложените от министрите на външните работи на ЕС санкции срещу Иран заради масивната атака с дронове срещу Израел през уикенда.

Жозеп Борел отбеляза, че санкционният механизъм може да се разшири в две посоки - да се включат и ограничителни мерки за доставка и на ракети към Русия, както и на оръжия от Иран към неговите проксита в Близкия Изток.

Възможно е и разширяване на рамката за санкциите срещу тези, които доставят на Иран компоненти за дронове. Същевременно лидерите ще отправят призив за сдържаност към Израел, който заплаши Иран с ответни мерки.

По отношение на Украйна ключовото послание ще бъде доставка на системи за противовъздушна отбрана. Президентът на страната Володимир Зеленски отново ще направи видеообръщение.

В четвъртък лидерите ще разискват икономически теми, сред които конкурентоспособност, вътрешен пазар, стратегически дневен ред. България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Източник:БНР