22 участници се дипломираха успешно във втория випуск на Академията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2024 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
22 участници се дипломираха успешно във втория випуск на Академията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване Общата удовлетвореност от програмата е над 95%

/КРОСС/ За втора поредна година, с подкрепата на Лидл България, се проведе Академията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване. Инициативата за нея е на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски".

Общо 22-ма души се дипломираха във второто издание на Академията, като за петима от тях, които показаха висока мотивация да учат и споделят знания по темата, обучението е осигурено чрез стипендии от Лидл България.

Академията остава единствената сертификационна програма у нас по темите за многообразието, равнопоставеността и приобщаването. Участниците, които успешно я завършват, получават сертификат от Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски", както и възможност да станат асоциирани членове на СЖББ или членове на Алумни клуба на организацията.

„Многообразието и приобщаването играят все по-съществена роля в променящия се свят. Доказано е, че тези политики могат да отключат много потенциали в световен мащаб, ако бъдат въведени пълноценно, което добавя рационални аргументи към емоционалните аспекти на темата. Вярвам, че всички завършващи Академията, които с вас стават вече 43-ма, ще останат истински посланици на многообразието, защото споделяте тези ценности и имате придобити качествени знания и умения по време на обучението в нея." С тези думи Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, поздрави участниците в програмата на специално събитие за завършването на второто ѝ издание.

Цветанка Минчева, в качеството ѝ на председател на СЖББ, подчерта, че Академията е един от примерите колко удовлетворяваща може да бъде доброволческата работа в една неправителствена организация. „От програмата си личи колко много енергия е насочена в правилната посока по устойчив начин, така че знанието и идеята за многообразието да продължават да се предават напред. Вярвам, че Академията за многообразие, равнопоставеност и приобщаване ще е поредната успешна инициатива на СЖББ, която ще расте и ще се развива с развитието на организацията", каза Цветанка Минчева.

Иван Ангелов, заместник-декан на Стопанския факултет на СУ и лектор в Академията, допълни, че във времена, в които все повече се говори за липса на лидерство, знанията в областта на многообразието са възможност да бъдем лидери по темата и да допринасяме за развитието на обществото, независимо какви позиции заемаме.

Над 95% е удовлетвореността на участниците във второто издание на инициативата.

„Академията ме запозна с изключителни професионалисти и ми даде нови знания и умения чрез задълбочения поглед върху темата за многообразие и приобщаване от различни ракурси", коментира Александър Томов от Лидл България, участник в програмата.

Второто издание на Академията се проведе от януари до април, като в рамките на 56 часа бяха представени теми за ползата от многообразието и приобщаването, преодоляване на неосъзнатите различия, включваща комуникация, приобщаващо лидерство и други. Над 20 лектори-доброволци от различни компании, неправителствени организации и академичната общност допринесоха за успеха ѝ, споделяйки знания и добри практики, като дадоха различни гледни точки към разглежданите теми.

За Лидл България подкрепата за провеждането на Академията е част от устойчивите политики за многообразие, равнопоставеност и включване на работното място. Това е и една от темите с най-висок резултат в процеса на сертифициране от водещата международна организация TOP Employers Institute. През януари тази година за пети пореден път Лидл България беше отличена като Топ работодател, постигайки общ резултат с близо 7% над средния за страната и 12% над средния за бранша в Европа.