Жителите на пловдивското село Брестовица се вдигат отново на протест, заради водата с манган, която продължава да тече от чешмите им
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Април 2024 18:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жителите на пловдивското село Брестовица се вдигат отново на протест, заради водата с манган, която продължава да тече от чешмите им

/КРОСС/ Жителите на пловдивското село Брестовица се вдигат отново на протест, заради водата с манган, която продължава да тече от чешмите им.

Проблемът е от четири години. Решение според хората не е намерено, повечето от тях се оплакват от здравословни проблеми.

Решение няма, справяме се по същия начин като преди четири години - с много нерви, носене на вода откъде ли не, ходене по болници и купуване на лекарства. Когато водата не е годна за пиене, здравословните проблеми са налице, обясни организаторът на протеста Любомир Томов.

Жена от Брестовица също е възмутена. Според нея „някои високо горе във властта на тази държава е решил, че там не живеят хора". Тя обяснява, че за възрастните хора е трудно да си носят вода от 20-30 километра.

Има открити нови кладенци. Работим съвместно с Община Родопи. Има три нови кладенеца в землището на Йоаким Груево. Добрата новина, която е от вчера, е, че нашият управител е подписал договора за заем за изграждането на един от участъците, който ще доведе водата до мрежата на Брестовица, обясни Йордан Чемишев, главен инженер на ВИК-Пловдив.

Към момента сме изградили трите нови сондажа, които се явяват трите нови водоизточника на Брестовица. Те са с абсолютно чиста вода и много добър дебит. Направили сме и техническия проект за изграждането на 8 км довеждащ водопровод и 27 км вътрешна водопреносна мрежа, каза кметът на Община Родопи Павел Михайлов.