Кристиан Вигенин: Има известно основание да се случи вот на недоверие
Секция: ПОЛИТИКА
18 Април 2024 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кристиан Вигенин: Има известно основание да се случи вот на недоверие Докато Борисов си отвори устата и Главчев е изпълнил поръката – няма как това да гарантира честни избори

/КРОСС/ „БСП призовахме президента да освободи служебния премиер Димитър Главчев, там няма съмнения в процедурата - според промените в Конституцията, така както президентът, макар и по списък, избира министър-председател и го назначава, по същия начин може и да го освободи." Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и на БСП Кристиан Вигенин в предаването „Лице в лице" на bTV.

„А и при този начин на действие на самия Главчев, може би това е най-доброто решение. Ние още от първия ден заявихме, че това е партийна кандидатура, въпреки приказките от 1001 нощ на Борисов, че не се бил виждал с него, не поддържал контакт. Буквално в първите дни получихме потвърждение - още докато си отвори устата Бойко Борисов и вече поръката е изпълнена и Главчев предлага друг външен министър", добави той.

Относно вота на недоверие, Вигенин коментира, че има неяснота в правната уредба: „Това е резултат от нескопосаните промени в Конституцията - проблемите един след друг възникват. Ако не друго - това е ясен политически сигнал. Според нас има известно основание да може да се случи."

По думите му БСП от самото начало е възразявала срещу това Калин Стоянов да бъде вътрешен министър поради съмнения, че може да осигури честността на изборите.

„Сега се оказва, че този, който ще готви изборите в чужбина, е ярко политическо лице на ГЕРБ. Това за нас е много сериозен въпрос. Може ли заместник-председател и действащ народен представител от ГЕРБ да организира честни и прозрачни избори", коментира Кристиан Вигенин кандидатурата на Валери Митов за министър на външните работи.

„И доколкото пък самият премиер очевидно няма проблем с това - ние имаме големи съмнения, че всъщност целта на Главчев и на този кабинет е да няма честните избори, а среда, в която ГЕРБ до получи един несправедлив бонус. Толкова години след промените, се връщаме на изходната точка, че една партия иска да контролира изборния процес", допълни заместник-председателят на БСП.

Кристиан Вигенин обяви, че социалистите ще се обърнат към международните институции и посланиците по този въпрос.

„Само ГЕРБ и ДПС са доволни - това сигурно трябва да ни говори нещо" - така той отговори на реплика на водещата, че за първи път почти всички политически сили изразяват недоверие по отношение на изборния процес.  

„Стъпка по стъпка овладяването на държавата и завръщането на Борисов, ГЕРБ и приятелите му във властта се случват, това е част от един очевиден план", каза още Вигенин.

„Нямам съмнение, че оповестяването на някакъв секретен документ и поредният начин да се забави този доклада на комисията. Има едни навързани неща, които се преплитат - и на служебния кабинет на Радев, и на ГЕРБ. В този доклад се констатират тежки нарушения на българския интерес за десетки милиони", коментира той относно ситуацията с „Боташ".

Вигенин посочи: „Всичко, което се случва, води до абсолютно омерзение на гражданите от политиката, и от политиците, и от институциите. И тази тотална липса на доверие, това усещане, че там има едни хора, които мислят само за себе си, ще има тежки последици."

Той обаче завърши с добра новина - приетия на първо четене по предложение на БСП и с подкрепата на почти целия парламент дългоочакван Закон за насърчаване на доброволчеството.