Пламен Димитров: Прогресивният начин на облагане е нормалният начин на подоходно облагане
Секция: Анализи
18 Април 2024 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пламен Димитров: Прогресивният начин на облагане е нормалният начин на подоходно облагане

/КРОСС/ В последните дни отново се заговори за промяна на подоходното облагане у нас и данъчната система. Темата в БНТ "Денят започва" коментираха президентът на КНСБ Пламен Димитров и Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Прогресивният начин на облагане е нормалният начин на подоходно облагане, плоският данък е по-скоро изключение. Класическата икономическа теория всъщност предполага прогресивно облагане, отбеляза Пламен Димитров. По думите му нобеловите лауреати твърдят и доказват, че плоското облагане повишава неравенството в доходите. И добави, че облагането на доходите е свързано с влиянието върху растежа на икономиката.

Необлагането на високите доходи не води след себе си мобилизация на инвестициите, а обратното и не повишава растежа, а повишава спестяванията на по-богатите хора, посочи президентът на КНСБ.

Пропорционалното облагане е една от малкото причини в страната да има приток на вискококвалифицирани специалисти и развитие на IT сектора, сектори с висока добавена стойност - това е едно от малкото ни конкурентни предимства, които са останали, каза Васил Велев, като оспори твърденията на Пламен Димитров. Според него е още много рано да се поставя за обсъждане промяната на подоходното облагане.