Илва Йохансон: Не сме доволни, очакваме присъединяването на България и Румъния и в сухопътен Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Април 2024 16:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Илва Йохансон: Не сме доволни, очакваме присъединяването на България и Румъния и в сухопътен Шенген

/КРОСС/ Щастлив съм, че заедно можем да отбележим присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Това е изключително важна стъпка и за двете държави, за която работим неотменно, последователно и съвместно от самото си присъединяване към ЕС. Това каза вътрешният министър Калин Стоянов, който прие в МВР свое румънски колега Мариан-Кътълин Предою и еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

„Уважаема комисар Йохансон, благодаря ви за личната отдаденост на тази кауза. Благодаря за вашата оценка и доверие, както и за подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген. Благодаря и на вас, министър Предою", заяви Стоянов.

„Като добри съседи и партньори, ние заедно преодоляваме трудности по пътя. Мисля, че България и Румъния са отличен пример за добросъседството. Българските и румънските граждани и бизнеси заслужават да се ползват от пълния обем права по свободното движение. От 31 март това е факт за въздушни и морски граници Съвместно продължаваме да работим за отпадане на контрола и по суша до края на тази календарна година. Мога да ви уверя, че Министерството на вътрешните работи ще продължи, както и до сега, да дава своя принос за гарантиране на високо ниво на сигурност на външните граници за които отговаря България",каза още българският вътрешен министър.

Йохансон сподели, че е в страната ни, за да отпразнуват „заслуженото и дългоочаквано" присъединяване на България и Румъния в Шенген. „Ние работихме за това заедно и затова моментът е чудесен", подчерта еврокомисарят. И добави: „Не сме доволни. Очакваме пълното присъединяване на България и Румъния и в сухопътен Шенген".

Еврокомисарят по вътрешните работи коментира приемането ни в Шенген

Еврокомисарят уточни, че преди два дни Комисията е приела годишния доклад за Шенген. За първи път са отправени препоръки към Съвета да се ангажира с конкретна дата за премахване на ограниченията по сухопътните граници. Темата се очаква да бъде обсъдена на Европейския съвет през юни.

„С министър Стоянов и с министър Предою обменихме мнения. Те разказаха за напредъка, постигнат от двете страни. И това е установено чрез различни мисии за оценка, установяване на факти и се установява, че България и Румъния са по-добре подготвени от други държави да приложат напълно правилата на Шенген", подчерта Йохансон. Според нея външните граници на ЕС се охраняват много добре и отчете, че има добро сътрудничество на България и Румъния с трети страни, като пример беше даден с Турция.

„Наскоро беше приет и Пактът за миграцията и убежището. По отношение на мерките, заложени в него, България и Румъния се справят по-добре от други държави членки, благодарение на своите усилия, които са внушителни. За Комисията, а и за мен лично, е изключително важно двете страни да станат пълноправни членове на Шенген и това да е следващото решение на Съвета", заключи Йохансон.