Услугите на ЕЦИХ “Тракия” в престижни международни платформи
Секция: ИКОНОМИКА
18 Април 2024 19:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Услугите на ЕЦИХ “Тракия” в престижни международни платформи

/КРОСС/ Европейският цифров иновационен хъб „Тракия" стана първият български доставчик на услуги за киберсигурност, който се присъедини към „Cyberhive EUROPE"® - платформата на Европейската организация за киберсигурност (ECSO). Сред членовете на Борда на ЕCSO е и Светлин Илиев - ръководител на международните партньорства на Хъб "Тракия". Сред учредителите на ЕЦИХ "Тракия" е и Съюзът за стопанска инициатива (ССИ), който е координатор за България на паневропейския знак за качество в кибер-индустрията „Cybersecurity Made in Europe„.

В своята платформа ECSO има доверени доставчици на услуги от близо 20 европейски страни, сред които и ЦИХ "Тракия", бенефициент по проекта „Cyber4AllSTAR", финансиран по програма „Дигитална Европа" на Европейската комисия и националната програма „ПНИИДИТ" за научни изследвания и иновации.

В платформата „Cyberhive" могат да бъдат открити най-новите решения за киберсигурност от европейски доставчици, в т.ч. „Тракия Кибер Полигон" на ЕЦИХ "Тракия"; съществува и възможност съответните доставчици да се свързват помежду си.

Европейският цифров иновационен хъб „Тракия" вече получи „Знак за качество" в рамките на платформата „ADMA Trans4MErs xChange„, който утвърждава ролята на Хъба като доставчик на технологични услуги за европейските малки и средни предприятия от производствения сектор.

Първата услуга, която ЕЦИХ Тракия промотира в международен план е „Digital Maturity Assessment" - оценка на дигиталната зрялост на предприятията, която служи като отправна точка към останалите специализирани услуги на Хъба в сферата на киберсигурността.

Благодарение на експертния опит на координатора на хъб „Тракия" в лицето на Съюза за стопанска инициатива, в екипа на Хъба има специалисти по международен бизнес, които да опосредстват връзките между българските МСП от производствения сектор и техните настоящи и бъдещи партньори от останалите страни-членки на ЕС.

Промоцията на ЕЦИХ Тракия в международни платформи не се ограничава само до тези, които са онлайн. На 08.03.2024 г. ЕЦИХ Тракия взе активно участие в Българо-Турския бизнес форум, организиран в гр. Бургас от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП).

„България и Турция са съседи, които имат възможността да споделят силните си страни. Огромните ресурси и модерните технологични паркове в Турция работят по иновации и желаят да споделят това със съседите си от България. Ние в България притежаваме шанса да сме част от Европейския съюз и да познаваме пътя към общия пазар, но и да бъдем силно иновативен и създаващ общности народ.", коментира по повод на форума Ясен Танев - ръководител на партньорската еко-система на Хъб „Тракия", който бе модератор на панелната дискусия за иновациите в дигиталните технологии по време на събитието.

ЕЦИХ "Тракия" имаше възможността чрез своя експерт да провокира разговори на тема съседи и иноватори през бизнес и научни екосистеми. Обяви и очакваното разширение в международен план на поддържания от Хъба „Каталог за иноватори„, както и достъп за българската иновативна екосистема до турския пазар чрез контактите на ЕЦИХ "Тракия" там.

ЕЦИХ "Тракия" обединява академичните среди, МСП, големи компании, публични администрации и браншови асоциации, за да преодолее пропастта в сферата на цифровизацията и киберсигурността в България. EЦИХ "Тракия" се фокусира върху осигуряването на достъп до експертиза в областта на киберсигурността на регионално, национално и европейско ниво чрез своите установени връзки и членство в различни организации - EЦИХ "Тракия" е договорен партньор на регионалното представителство на мрежата EEN, а също и на Европейския коридор за киберсигурност (ECCE). ECCE е общоевропейска инициатива под шапката на European Cyber Security Organization (ECSO), която обединява цифрови хъбове от целия Европейски съюз, фокусирани върху киберсигурността.