Васил Тончев: В никакъв случай не вярвам, че Главчев ще подаде оставка, ако не се разберат с президента
Секция: Анализи
19 Април 2024 06:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Васил Тончев: В никакъв случай не вярвам, че Главчев ще подаде оставка, ако не се разберат с президента

/КРОСС/ Очаквам на срещата утре между служебния премиер Димитър Главчев и президента Радев да се постигне разбирателство за трети, компромисен вариант за външен министър, различен от Стефан Димитров и Даниел Митов. В никакъв случай обаче не вярвам, че Главчев ще подаде оставка, ако не се разберат. Такова мнение изрази снощи социологът Васил Тончев в ефира на NOVA NEWS.

По думите му каквото и да се случи утре на срещата, това няма да бъде задълбочаване на политическата криза, а продължаване. Допълни, че в момента така или иначе не е съвсем ясно кой носи отговорност за служебния кабинет, тъй като тя се „размива от всички".

Според социолога предсрочните парламентарни избори е по-вероятно да заплетат кризисната ситуация, отколкото да я разплетат, добавяйки, че на тези избори се гледа като на нещо „излишно".

Ако имаме около 2,5 млн. гласоподаватели, това ще бъде успех. Основните партии ще понесат значителни загуби, които ще бъдат по-малки при ГЕРБ и по-значителни за „Продължаваме Промяната", посочи Тончев.

Той заяви, че хората очакват такава промяна, която „да сложи край на безобразията в страната".

Хората искат да има ред. Искат някой да поеме отговорност и да се следва програмата за еврозоната, Шенген, доходите, демографията и т.н., уточни социологът и допълни, че на този етап не се вижда такъв субект в политиката, който да привлече вниманието.

За промените в Конституцията Васил Тончев каза, че сътвореното от депутатите е „скандално".