Премиерът Главчев за ударите в Иран: Няма пряка военна опасност за България
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2024 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Премиерът Главчев за ударите в Иран: Няма пряка военна опасност за България Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност

/КРОСС/ Министър-председателят Димитър Главчев и правителството са в непрекъсната координация с ресорните ведомства и службите за сигурност. Те следят ситуацията, като има готовност за евакуация на българските граждани. Към момента няма пряка военна опасност за страната ни. Това заявиха в прессъобщение от Министерски съвет във връзка със ситуацията в Близкия Изток.

Израелски дронове са атакували цели на територията на Иран. Медии в Техеран съобщават, че безпилотните машини са били неутрализирани от противовъздушната отбрана на страната. Ракети не са били включени в атаката.

Нападението съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей, който днес навършва 85 години. Няма информация при атаката да има жертви или ранени граждани.

След безпрецедентното иранско нападение по израелска територия в събота, Тел Авив обяви, че ще отвърне на удара по начин и във време, което прецени.

Около 23 ч. българско време на 13 април бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни. Няколко съседни държави реагираха мигновено със защита на небето си. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.