Млад ендокринолог от „УМБАЛ-Пловдив“ с отличие за „Най-добър клиничен случай“
Секция: Здраве
19 Април 2024 12:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Млад ендокринолог от „УМБАЛ-Пловдив“ с отличие за „Най-добър клиничен случай“

/КРОСС/ Специализант в Отделението по Ендокринология в „УМБАЛ-Пловдив" с ръководител д-р Станимира Станчева получи грамота на практическа среща в Банско.

Д-р София Константиниду участва в сесия „Най-добър клиничен случай", представени от млади лекари, които в момента специализират, и нейната презентация е оценена.

Споделих с тях как в Спешно приемно отделение на болницата е докаран пациент на 56 години от Пловдивска област в силно влошено състояние и множество оплаквания - сърцебиене, много ниско кръвно, често и обилно уриниране, силна жажда. До този момент не е имал заболявания и не провежда медикаментозна терапия. Първоначално е настанен за лечение в Отделението по Кардиология, но се влошава и е преместен в ОАИЛ, където е лекуван 10 дни. При проведена консултация с ендокринолог се установява, че е с новооткрит диабет тип 2 с екстремно висока кръвната му захар от 78 ммол/л. Мъжът твърди, че никога до сега не е консултиран с лекар по този повод.

„Назначих терапия и го поканих след месец за проследяване на състоянието. Когато дойде, с огромна радост установих, че всички кръвни показатели вече са в норма, а той се чувства добре", каза д-р Константиниду. Тя обясни, че на този етап пациентът е запознат със заболяването си, ще бъде обучен как да приема терапията си, как да се храни и каква физическа активност е задължителна за него.

„Случаят е изключително рядък, в отделението досега не е постъпвал болен с кръвна захар 78, имало е с 30-40, но толкова висока - никога, коментира завеждащата. - Д-р Константиниду, която специализира при нас от година, е проявила висок професионализъм, като е назначила най-подходящото лечение, което в кратки срокове е дало отличен терапевтичен ефект." Според началника на отделението в Ендокринология всеки болен се лекува индивидуално според неговото състояние, придружаващи заболявания, възраст и т.н.

Оставаме отворени за консултация на всички, които имат някакви проблеми или притеснения. Призоваваме всички поне двукратно годишно да проверяват кр. си захар, а за диабетиците това трябва да бъде част от ежедневната им рутина, каза д-р Станчева.

За връзка с отделението пациентите могат да звънят на тел: 032/906-187.