България е рекордьор по поскъпване на месото в ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
21 Април 2024 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е рекордьор по поскъпване на месото в ЕС

/КРОСС/ България е рекордьор по поскъпване на месото в Европейския съюз, казва европейската статистическа агенция Евростат. През февруари у нас всички видове месо, без пилешкото, са поскъпнали с над осем процента спрямо същият месец на миналата година. В същото време животновъдите твърдят, че изкупната цена се е понижила.

Българинът обича най-вече свинско месо. А то не само не е поскъпнало, но и според данните на един от големите свинекмоплекси в страната, се е търгувало на по-ниска цена.

Разликата е надолу. Търгуваме с прасета на живо, там цената миналата година беше около 3.60 лева за килограм без ДДС. Сега цената е около 3.40 лева. Тоест разликата е 20 стотинки надолу. На трупно месо се продаваше за около 6.40-6.50 лева. Сега пак е около 6 лева, твърди пред NOVA Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите в България.

Цената от свинефермата до магазина не се е покачила. С уговорката, че това важи само за търговските обекти на свинекомплекса на Вихрен Димитров. Аналогична била ситуацията и с агнешкото месо.

"Отбелязваме лек спад между 3 до 5 процента в изкупната цена на едро, която е между 8 и 9 лева без ДДС от фермите на килограм живо тегло. На дребно цените вървят между 11 и 13 лева за единични бройки", посочва Диян Тодоров, съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация.

На щандовете по магазините обаче ситуацията била различна, казват клиентите.

Нова телевизия, „Събуди се"