Петър Волгин: Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма
Секция: Интервюта
21 Април 2024 11:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Волгин: Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма

/КРОСС/ Петър Волгин, който е на втора позиция в евролистата на „Възраждане", беше гост вчера в собственото си предаване по БНР. Той седна на стола на интервюирания, а въпросите му задаваше неговата колежка Силвия Великова!

 Двамата радиоводещи на предаването „Политически НЕкоректно" по „Хоризонт" направиха спектакъл, тъй като е малко необичайно Волгин да бъде в ролята на разказвач на собствените си планове. „Плъзгаме се към пропастта на тоталитаризма и средствата на журналистиката не са достатъчни", заяви Петър Волгин, като обясни кое го е накарало да приеме поканата на „Възраждане" за участие в евроизборите. Той се обоснова, че „Възраждане" е единствената партия, която има смелост, и въобще смее да се опълчи на статуквото. Не само на българското, но и на европейското статукво. „Как няма да харесвам партия, която Урсула фон дер Лайен не харесва и се страхува от нея", уточни Волгин иронично.

Темата за трудния избор дали да останеш на работа или да изразяваш свободно мнението си е фундаментална за професията журналист. Силвия Великова обясни на слушателите, че именно присъствието на Петър Волгин в БНР е доказателство, че има плурализъм. Но Волгин определи спряното интервю с руския посланик Митрофанова като „най-ярката проява на цензура в последните 35 години в България". Той отбеляза, че в момента има „цензурно менгеме". На провокативния въпрос на водещата дали Волгин смята да усвои лексиката на „Възраждане" кандидатът за евродепутат отговори, че ще продължи да бъде „политически НЕкоректен". И посочи, че при разговорите си с председателя  на „Възраждане" Костадин Костадинов са коментирали свободата на себеизразяване и условията на политическо взаимодействие. 

„Можеш да правиш всичко, което поискаш, и да бъдеш толкова некоректен, колкото си сега!", това са били думите на Костадин Костадинов към Петър Волгин, когато са обсъждали възможността Волгин да участва в листата на „Възраждане".  Кога Волгин е решил, че може да смени попрището си на журналист с това на политик? „Това стана пред очите на всички", заяви Волгин. И добави: „Ние не сме в нормална ситуация. Ако искаме да запазим малкото останала свобода на словото, ние трябва да изпращаме в българския парламент, както и в европейския хора, които обичат свободата. Защото ние всъщност непрекъснато изпращаме хора, които не обичат свободата. Които просто слушат и изълняват нареждания. Виждаме едни хора, които са сложени там, за да натискат копчета. А аз искам хора, които да отстояват правото на различност. Трябва да се съпротивляваме срещу начина, по който ЕС изглежда в момента. Защото този ЕС в момента няма нищо общо със съюз на свободни, независими държави. ЕС се е превърнал в механизъм за смачкване на различието..