Бебе зебра в Столичния зоопарк
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Април 2024 19:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бебе зебра в Столичния зоопарк

/КРОСС/ Астра от Германия и Татин от Чехия са равнинни зебри от столичния зоопарк. И вече са горди родители на първото си бебе.
Първите си дни малкото прекарва само с родители си. До тях се доближават само гледачите, които полага грижи семейството зебри да се чувства добре.

„За всички тревопасни животни е много важно връзката с гледача да бъде добра, защото те им чистят, те ги наблюдават и те най-добре познават какво се случва", казва Ирина Сахатчиева, пиар на Столичния зоопарк.

Новородената зебра вече си има осиновители, но още си няма име.

„Бащата се казва Татин и то неслучайно. Идва от Чехия и понеже е станал баща на много зебри в Чехия - татко, татко - Татин го кръстили. Майката се казва Астра. Астра означава звезда", обясни Сахатчиева.

Равнинните зебри са най-често срещаният и най-широко разпространени от този вид животни Ареалът им обхваща обширни области от Източна и Южна Африка, срещат се главно в саваните.

Отличават се с характерната си окраска, като ивиците на всяка зебра са уникални. Продължителността на живота им е около 30 години. Те са в категорията „Почти застрашен вид" и тенденцията при популацията им в дивата природа е да намаляват.

Стадото от 5 равнини зебри на Чапман пристигнаха в Столичния зоопарк през 2020 г. Четири от тях са женски от Берлинския зоопарк. Най-възрастната - Калибра, е родена през 1994 г., а останалите - Алмера, Астра и Серена са родени между 2001 и 2018 г. Те сформират стадо с мъжкия Татин, който е роден през 2004 г. в зоопарк в Чехия. Новото бебе зебра е второто, родено в София.

Източник: бТВ