Колко време е нужно за пълното възстановяване на пациенти с дълъг COVID-19
Секция: Здраве
21 Април 2024 19:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колко време е нужно за пълното възстановяване на пациенти с дълъг COVID-19

/КРОСС/ Биомаркерите за дълъг COVID-19, налични при пациенти осем месеца след инфекцията, до голяма степен изчезват до 24 месеца. Това установи изследване сред голяма група пациенти, заразени с новия коронавирус при първата вълна в Австралия, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Изследването, проведено от специалисти от Института "Кърби" на Университета на Нов Южен Уелс и болница "Сейнт Винсънт" в Сидни, Австралия, дава оптимистична прогноза, че аномалиите, свързани с дългата инфекция от COVID-19, изчезват с течение на времето. Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър Комюникейшънс".
Учените са проследили състоянието и изследванията на пациенти, заразени с COVID-19 при първата вълна на инфекцията в Австралия, и са ги сравнили с показателите на контролна група в продължение на две години. 

През януари 2022 г. изследователският екип от Института "Кърби" първи в света показва, че клиничните симптоми на продължителното заболяване съвпадат с биомаркери, показващи продължителен възпалителен процес на осмия месец след заразяване. Това е ясна биологична база за синдрома на дългия COVID-19.

"Почти година и половина по-късно с удовлетворение отбелязваме в групата на пациентите значителни подобрения в кръвните маркери. Повечето от пробите, които сме анализирали лабораторно, показват, че биомаркерите, показващи преди необичайна имунна функция, са се нормализирали", каза д-р Чансават Фецуфанх, водещ автор на изследването и старши лектор в Института "Кърби".

Проф. Антъни Келехер, директор на института, посочи, че тези резултати са наблюдавани при заразените с първия вариант на новия коронавирус и при пациенти с лека или умерена инфекция. Той посочи, че екипът ще продължи изследванията, за да се опита да установи защо при някои пациенти не настъпват подобрения и какво може да се направи, за да им се помогне.