Структурите на “Възраждане” - Великобритания направиха филм за Априлското въстание
Секция: КУЛТУРА
22 Април 2024 09:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Структурите на “Възраждане” - Великобритания направиха филм за Априлското въстание Премиерата на филма се състоя на 20 април 2024 г., а негов автор е Мелина Димитрова

/КРОСС/ "Априлското въстание е едно от най-важните събития за българското националноосвободителното движение. Героичната саможертва на българските опълченци превръща потушеното въстание в политическа победа. Именно тя даде искра за създаването на филма „Международен отзвук от Априлското въстание", заяви Мелина Димитрова, която е част от структурата на "Възраждане" - Великобритания и инициатор на създаването на филма.

Чрез проучване, изследване и представяне на ключови събития и фигури след потушаването на въстанието, проекта си поставя за цел да подчертае значението на отзвука, постигнат от Априлското въстание. За целта Мелина Димитрова започва усилена работа, в продължение на шест месеца, през които осъществява контакт със структурите на "Възраждане" зад граница и с българи в чужбина. Започнал като идея за акцентиране на историческото значение, инициативата по създаването на филма бързо се разраства и превръща в кауза, обединяваща родолюбци от 8 държави.

"Документалният филм не само разказва за отзвука в международната преса и общественост, но и за неговото създаване се организират структури на "Възраждане" от цялата страна, за да запишат кадри на знакови места, свързани с въстанието. Сред държавите, включили се в този мащабен проект са Германия, Чехия, Италия, Франция, Испания, както и Русия. В България, Младежката организация на "Възраждане" посети Панагюрище и Батак, едни от най-засегнатите селища от кланетата и жестокото потушаване на въстанието", заяви още Мартин Ненчев - председател на структурата на "Възраждане" - Лондон.

Инициативата стартира от Лондонската структура на политическата организация, където международният отзвук добива силен глас, в лицето на Уилям Гладстон. Той остава в историята като един от най-големите застъпници на българите, пред една от неговите статуи в британската столица, структурата на "Възраждане" заснема част от видео материала. Сред личностите са големи имена като Джузепе Гарибалди с видео от Рим, Ото Фон Бисмарк от Германия, в Париж е френският писател Виктор Юго, а Иван Тургенев и Фьодор Достоевски в Москва. Младежите на "Възраждане" отвеждат зрителите до града родоначалник на Априлското въстание - Панагюрище, където то избухва преждевременно на 20-ти април, също символичната дата за премиерата на самия филм. Там те разказват чия е основната заслуга за постигането на този международен отзвук. Благодарение на Международната анкетна комисия, съставена от Джанюариъс Макгахан, Юджийн Скайлър и княз Алексей Церетелев се изнасят доказателства, предизвикващи вълна от реакции по целия свят. Макгахан е журналистът, разказал за случилото се пред световната преса и на надгробния му паметник има надпис, гласящ „Освободителят на България".

"Силният отзвук, породен от Априлското въстание довежда до Руско-турската освободителна война. Предстои да ви разкажем за този международен отзвук - събрали сме се и сме се обединили от 8 държави, защото там, където има и един българин, там е България. И докато ни има нас - да си спомним с дълбок поклон и почит за великата саможертва на нашите национални герои, то и България ще пребъде. Трейлърът към филма беше излъчен на 13 април, а премиерата - на 20 април. Филмът ще бъде разпространен в социалните мрежи - "YouTube'', "Facebook", "Telegram'', ‘'Viber'', ‘'Instagram'', страницата на "Възраждане" и канала на "Възраждане" - Европа", коментираха още от "Възраждане" - Великобритания.

Целият филм може да видите тук:

 - https://www.facebook.com/photo?fbid=984681779972805&set=a.473700697737585