Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си
Секция: Здраве
22 Април 2024 10:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев за коклюша: Хора, ваксинирайте децата си Експертът обясни как става заразяването, какви са симптомите и лечението

/КРОСС/ Коклюшът е най-опасен до поставянето на първата ваксина при новородените. Семействата, които очакват майката да се върне с новороденото, трябва също да бъдат ваксинирани. Това каза проф. Тодор Кантарджиев в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

Той поясни, че световната практика е бременните след шестия месец да се ваксинират. Жените може да си поставят ваксина и преди забременяването.

Кантарджиев допълни, че до 40 дни е най-добре бебето да бъде само с майката, за да не се заразява.

Хора, които са ваксинирани преди повече време, може да пренасят заболяването или да се разболеят. Първите симптоми може да се проявят 6-7 дни след контакт със заразен.

Професорът каза, че типчните симптоми на коклюша са пристъпна, "магарешка" кашлица, продължаваща повече от 10 дни, повръщане и кръвотечение от носа. Лечението е с макролидни антибиотици. Ако такива не се приемата, кашлицата може да продължи с месеци.

В ефира на „Твоят ден" кметът на Кюстендил Огнян Атанасов коментира обстановката със заболяването в града. Той каза, че в общината няма доказани нови случаи на коклюш. Властите започват информационна кампания за ползата от ваксинацията срещу заболяването.

Припомняме, че именно от Кюстендил са първите две жертви на коклюша - бебета на около месец.