Министър Николов и икономическият министър на Косово обсъдиха активизиране на търговските отношения
Секция: ИКОНОМИКА
22 Април 2024 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов и икономическият министър на Косово обсъдиха активизиране на търговските отношения

/КРОСС/ Възможностите за активизиране на икономическото сътрудничество между България и Косово обсъдиха министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов и д-р Артане Ризваноли, министър на икономиката на Република Косово. Двамата се срещнаха в рамките на провеждащия се в София Виенски икономически форум. На нея министрите разговаряха за възможността за сключване на Споразумение за икономическо сътрудничество между България и Косово.

Д-р Николов и д-р Ризваноли подчертаха потенциала за развитие на търговско-икономическите отношения, като акцентираха на сътрудничеството между компании от сектора на информационните и комуникационните технологии.

Двамата обсъдиха, като добра стъпка за развитието на бизнес отношенията между двете страни, активизиране на работата на Косовско-българската търговска камара, която беше учредена в края на 2023 г.
По време на срещата министър Ризваноли благодари за подкрепата на България в процеса на евроинтеграция на Косово.

Икономическите министри се разбраха приоритетно да се работи по засилване на двустранния стокообмен, особено за внос на стоки от България, като хранителни и земеделски продукти, индустриални стоки и други.

Отношенията в търговията с Косово през последните години се развиват възходящо като за 2023 г. стокообменът между двете страни възлиза на 168,7 млн. евро, което е ръст от 32,9% спрямо 2022 г. Износът ни за Косово се увеличава с 6,6% и възлиза на 119,2 млн. евро, а вносът е 49,5 млн. евро.