Виолета Иванова, КНСБ: 20 жизненоважни храни могат да бъдат купени с МРЗ в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти
Секция: Анализи
23 Април 2024 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Виолета Иванова, КНСБ: 20 жизненоважни храни могат да бъдат купени с МРЗ в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти

/КРОСС/ Поне 2616 лв. са нужни месечно за семейство с едно дете. 4,3% е повишението на разходите. Темата коментира зам.-директорът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ Виолета Иванова в „Здравей, България".

Тя обясни, че в момента около 1 млн. души не могат да достигнат заплата за издръжка, а миналата година са били 1,7 млн. души. Експертът допълни, че през 2023 г. това са 67% от работещите, а тази година са 65%.

Данните показват, че за 20 жизненоважни стоки са необходими 113 лв., посочи Иванова. „В Испания тези 20 стоки с една минимална работна заплата могат да бъдат купени 26 пъти, в Румъния 15 пъти, а в България 8,2 пъти", допълни тя.

Иванова каза, че според директивата за адекватна МРЗ, която трябва да се транспонира до 15 ноември в страната, МРЗ трябва да бъде равна за заплатата за издръжка, която е 1616 лв. на едно лице. „Тогава няма да говорим за работещи бедни", каза експертът.

Иванова обясни, че през 2023 г. цените на хранителните стоки са нараснали с 21%. В момента има задържане на цените, допълни тя. „Когато говорим, че малката потребителска кошница е нараснала с 4% това е на фона на вече повишени цени и затова не може да се усети, че инфлацията е преодоляна", допълни експертът.