Проф. Никола Владов: Екипът на ВМА вече 17 години правим трансплантации на на черен дроб
Секция: Здраве
23 Април 2024 09:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Никола Владов: Екипът на ВМА вече 17 години правим трансплантации на на черен дроб Чернодробните трансплантации и националната донорска програма. За държавната политика в сектора говори проф. Никола Владов

/КРОСС/ 100-тната трансплантация на черен дроб във Военномедицинска академия беше извършена преди дни. Донорът и реципиентът са мъже, съответно на 59 и 49 години.

Ръководител на трансплантационния екип е проф. Никола Владов, както и през 2007 година, когато е осъществена първата такава интервенция.

Малко са трансплантациите, но България е малка страна. Може да бъдат и повече, както е в други страни, в които е развита трансплантацията и донорството като Хърватия, Словения, за Испания дори няма да говорим, където през последната седмица за един ден са направени 48 трансплантации, каза в студиото на БНТ "Денят започва" проф. Никола Владов. Според него ценното в случая е, че екипът на ВМА вече 17 години правим такива трансплантации и няма и крачка отстъпление.

Смятам, че на базата на тези 100 трансплантации и анализирайки нашите резултати, сме напълно съпоставими с другите центрове, заяви той.