Защо коклюшът се завърна, има ли риск от епидемия у нас и какви мерки трябва да се предприемат, за да спре разпространението на болестта
Секция: Здраве
23 Април 2024 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Защо коклюшът се завърна, има ли риск от епидемия у нас и какви мерки трябва да се предприемат, за да спре разпространението на болестта

/КРОСС/ Седмицата започна с нов, значителен ръст на заразените от коклюш у нас. За последната седмица потвърдените случаи са скочили с над 50%.

Най-добрата ваксина е поставената ваксина. Задължителният имунизационен календар предвижда кога и как се поставят ваксините против коклюш. Препоръчва се да се слага бустер на бременните през последния триместър. Така детето, което се ражда ще бъде защитено в първите два месеца от неговия живот, когато не може да се постави ваксината. Това коментира в студиото на NOVA „Здравей, България" д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар. Очакваме бързо решение от властите, защото ваксината трябва да бъде намерена от бременните. При положение, че искаме да защитим бременните и децата нека държавата да се раздвижи и да осигури ваксината, която да бъде безплатна. Трябва да разрешим проблема държавнически, добави тя.

Според доц. Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър бременните жени трябва да бъдат убедени, че ваксината е безопасна. Тя уточни, че при заболяването е важна ранната диагностика. Колкото по-рано е започнато лечението, толкова по-добре. При адекватно антибиотично лечение заболелият е заразен до 5 дни от стартиране на антибиотика, нелекуваните продължават да бъдат заразни до две-три седмици, докато продължава симптоматикат", каза Лазова.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза, че доказаните случаи на коклюш нарастват доста. Има опасение, че ще се увеличават случаите. В момента не е сезонността на заболяването. Тя е лятно-есенна. Коклюшът е остра респираторна инфекция, която не е за подценяване. Най-висок риск от тежко протичане има при неваксинираните. При ваксинираните зависи дали е изпълнена цялата ваксинационна схема, добави тя. Бацелова уточни, че в Западна Европа се добавят допълнителни реваксинални дози на 10 години.