Книгомания възражда Ваня Петкова с поетичната антология „Аз съм Сириус"
Секция: КУЛТУРА
23 Април 2024 16:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Книгомания възражда Ваня Петкова с поетичната антология „Аз съм Сириус"

/КРОСС/  Издателство КНИГОМАНИЯ пуска стихосбирка - антология на голямата българска поетеса Ваня Петкова.

Тя излиза за 80-годишнината от рождението й, а представянето й е на 26 април от 18 ч. в Съюза на българските журналисти. Тогава стартира честването, което ще продължи цяла година и ще мине през много градове на страната. 

„Аз съм Сириус" - съдържа пет глави със 100 подбрани стихотворения от последните и първите стихосбирки на авторката. Обърнати наопаки по хронология, където началото е всъщност краят - „Пиратски стихове" беше последната стихосбирка на авторката издадена приживе, написана в Родопите. Това е първата глава на настоящата стихосбирка, която съдържа както най-бунтарските стихове на поетесата от последните й години, така и творби от „Синята книга" в стил „маринистика" с ясно изразеният афинитет на авторката към нейната вечна любов - морето. Последната глава „Сбогуване" всъщност е писана в началото на кариерата й, но е толкова пророческа, че съставителите на книгата решават да завършат с нея. Между първата и последната глава са космическите, любовните и патриотични стихове на Ваня Петкова.  Главата „Сириус" обединява две от най-лиричните книги на авторката - нашумялата през 1967 г. „Грешница" и „Страсти", в които читателят се потапя в най-съкровената любов във всичките й фази -  силната химия на еротиката, грешницата и светицата, изневярата и прошката, тихата кротка любов и мимолетната бурна, семейното огнище и наследниците, несподелената любов с всичките й разочарования. „Венсеромос" - е вечната борба на доброто и злото, черното и бялото, борбата против расизма и ксенофобията, и в крайна сметка - победата на справедливостта. „Арменска песен" - е посветена на страданията на арменския народ и неговата свещена земя - Армения.

Най-необичайното в този сборник е, че книгата е илюстрирана от самата авторка, която приживе е била изключително талантлив художник, предимно портретист. Намерените в нейния архив рисунки, графики, скици и картини са включени в антологията „Аз съм Сириус", като ни показват една неизвестна страна на поетесата.

Няколко от стихотворенията, включени в стихосбирката са и текстове на известни песни станали хитове.

Като, например, стихотворението „Обичам те", изпято от група „Вираж" по музика на композитора Асен Драгнев, „Арменски очи" е своеобразен химн на арменците у нас - една великолепна композиция на Хайгашод Агасян в негово изпълнение. „Зайчето" е превърнато в песен от Ники Томов и група „Дисонанс", група „Фактор" също имат хит по стихотворението „Влюбена в мен". Хитът на 70-те , по стихотворението „Старите камбани" е изпят от Йордан Марчинков и държи класацията „Мелодия на годината", „Любовта на Юнгата" и „Старият Барба" са вечните шлагери изпяти от Маргрет Николова по музика на Йосиф Цанков.

Стихосбирката „Аз съм Сириус" е едно голямо предизвикателство за композитори и певци, наситена от стихове които можеш да запееш още при самия прочит.

Книгата включва най-космичната поезия, която някога се е раждала на Земята, и то - от българска поетеса. Викът от Космоса пронизва с рими и непредсказуеми метафори въздуха, разцепва на две морета и реки. Силните афоризми вдигат баловете на вълните в океана предизвиквайки истинско цунами от стихове. И целият този бурен дуел на думи се укротява в пазвата на най-нежната любовна лирика, криеща зад завесата на паравана еротиката на душата и тялото. Космос, земя, пирати и море, войни, любови, светици и блудници, разочарование и възхвала, проклятие и благословия, приятели и врагове и много истински  Истини - това е най-новата стихосбирка на голямата българска и световно призната поетеса Ваня Петкова.

Сборникът „Аз съм Сириус" е вдъхновен от култовото автобиографично стихотворение на поетесата Ваня Петкова - „Сириус", където авторката изразява всичко онова което е !

„Аз съм Сириус!

самотна и далечна,

всичко в мене е обратно на света".

 Ваня Петкова е известна като най-борбената поетеса отстояваща както в творчеството си така и в живота справедливостта, правдата и чистата любов. Критиците я определят като „амазонката" на българската литература.

„Истината ИСТИНА е само,

щом излъжеш слънцето изгасва.

Няма думи върху мене, няма-

има само погледи мъгливи или ясни".

Ваня Петкова нашумява още през 60-те години на миналия век с най-лиричната поезия завоалирана с неповторими рими. Тя е неподражаема по стил, висота на своя поетичен изказ, афоризми и метафори. Всяко нейно стихотворение е истински сюжет на филм, който читателят с яснота си представя докато чете произведението.

Съставителите на първия антологичесн сборник на поетесата Ваня Петкова ще зарадват почитателите на поезията с едно нетипично представяне на книгата. Те ще онагледят всичко, което включва уникалната стихосбирка. Представянето на „Аз съм Сириус" започва с мултимедиен филм с абсолютно неизвестни за аудиторията моменти от живота и творчеството на авторката. Моноспектакълът от най-известните и най-неизвестните стихове на Ваня Петкова ще прозвучи с музикален съпровод от сцената в изпълнение на дъщеря й - Оля Ал-Ахмед и внука й - Джоузеф Ал-Ахмад, който е и автор на филма - представяне, художник на корицата на книгата и режисьор на цялото събитие. Но това не е всичко! Изложба от 33 невиждани рисунки на поетесата Ваня Петкова ще могат да видят почитателите на всяко представяне във всеки град, както в антологията  „Аз съм Сириус", която е илюстрирана фактически от авторката. Извадените от архива на поетесата уникални исторически снимки са включени във фотоизложбата, която също е част от мега-поетичното събитие.

Оля Ал-Ахмед и Джоузеф Ал-Ахмад - дъщерята и внукът на поетесата и съставителите на сборника „Аз съм Сириус", са подбрали прицизно и със символика сто стихотворения на Ваня Петкова за различна аудитория и вкусове - най-известните и любими на мнозина и по-неизвестни такива, сътворени в далечните 60-те и 70-те години, но винаги актуални. Странно е пророчеството на авторката - не само че любовта и чувствата са си същите, но дори войните в света са си все същите и реално нищо не се е променило. Така, поезията на Ваня Петкова остава винаги актуална и вечна, а авторката - незабравима.

Книгата може да бъде закупена във всички книжарници на КНИГОМАНИЯ, както и он-лайн от всички платформи на издателството.

Линк: https://knigomania.bg

За автора:

https://bg.wikipedia.org