Българо-украински бизнес форум с двустранни срещи
Секция: ИКОНОМИКА
23 Април 2024 20:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българо-украински бизнес форум с двустранни срещи 25 април 2024 г., зала „Васил Левски“, хотел „Hyatt Regency Sofia“, гр. София

/КРОСС/ Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно с Българо-украинската индустриална камара и подкрепата на Българската търговско-промишлена палата, организират Българо-украински бизнес форум с двустранни срещи, който ще се проведе на 25 април 2024 г. в зала „Васил Левски" на хотел „Hyatt Regency Sofia" в гр. София.

Съгласно данни на НСИ за 2023 г., двустранният стокообмен между България и Украйна е надхвърлил 1 млрд. щ. долара, но се отбелязва спад от 14,3%, спрямо реализирания през същия период на предходната година. Българският износ за Украйна се е увеличил с 50,6% и е достигнал 537,5 млн. щ., а вносът от Украйна в България е възлязъл на 483,5 млн. щ. долара, като регистрира 42,0% спад, спрямо първото полугодие на 2022 г.

Събитието на 25 април цели да разшири търговско-икономическите връзки между двете държави, както и да създаде предпоставки за установяването на нови контакти между предприемачи и компании, предвид сложната и едновременно с това динамична обстановка в Украйна. Пред българския бизнес ще бъдат дискутирани теми, свързани със следвоенното възстановяване и възможностите, които европейските фондове ще предоставят на Украйна за реконструкция на икономиката и инфраструктурата. Географската близост на нашите две държави посредством Черно море, както и културните и исторически особености предоставят отлична възможност за изграждане на трайни партньорства, разширяване на традиционно доброто сътрудничество и създаване на успешни съвместни бизнеси.

Бизнес форумът ще предостави възможност на представителите на български предприятия от секторите ИКТ, включително финтех и модерни технологии, енергетика, хранително-вкусова промишленост и земеделие, логистика и инфраструктура да се запознаят с нови потенциални партньори, както и да осъществят преки контакти с предприятия от Украйна.

При проявен интерес следва да бъде направена регистрация на профила на събитието на www.b2bconnect.bg в срок до 23 април 2024 г. Програма на събитието, както и информация за украинските фирми ще бъде изпратена на регистриралите се. Допълнителна информация може да бъде получена от Наталия Нечева на тел. 02 940 79 37 и от Николина Георгиева на тел. 02 940 79 77.

Участието в събитието е безплатно и се организира по Проект BG16RFPR001-1.002-0001 „Реализация на мерки за интернационализация на българските МСП чрез подкрепа дейността на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия" в изпълнение на дейност 7 "Организиране и провеждане на бизнес форуми, конференции, контактни борси и други бизнес събития с двустранни срещи или нетуъркиг между български и чуждестранни фирми в страната", финансиран от Европейския фонд за регионално развитие чрез Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията" 2021-2027, по който ИАНМСП е институционален бенефициент.