Драгомир Атанасов: Тъй като топлината стимулира растежа, рязкото застудяване след това създава опасност при овошките
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2024 06:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Драгомир Атанасов: Тъй като топлината стимулира растежа, рязкото застудяване след това създава опасност при овошките

/КРОСС/ „Както хората, така и растенията изпитват стрес от тези резки температурни разлики. Високите температури - на места беше над 34 градуса, в този период на годината ускоряват развитието на трайните насаждения. При рязкото спадане на температурите има реална опасност от измръзване". Това заяви снощи агрометеорологът Драгомир Атанасов в предаването „Денят на живо" по NOVA NEWS.

Тъй като топлината стимулира растежа, рязкото застудяване след това създава опасност при овошките. При костилковите - череши, сливи, кайсии, праскови, критични за цветовете им са температури от минус 1-2 градуса. При семковите дървета - дюли, круши, ябълки, е опасно спадането на минус 3-4 градуса, защото може да навреди на плодовете. „Ежегодно преждевременното развитие при трайните насаждения е факт", каза Атанасов.