Министър Карадимов: ББР може да бъде пазарен партньор на държавата в социалния сектор и бизнеса
Секция: Анализи
24 Април 2024 06:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Карадимов: ББР може да бъде пазарен партньор на държавата в социалния сектор и бизнеса

/КРОСС/ Българската банка за развитие може да бъде пазарен партньор на държавата в социалния сектор и бизнеса. Тя трябва да обслужва стратегически и структуроопределящи области. В следващите месеци предстои изработването на новата стратегия за ББР. Това заяви снощи министърът на иновациите и растежа доц. д-р Росен Карадимов в предаването „Още от деня" по БНТ.

По думите му стратегията на Банката ще даде възможност на този кабинет да заложи приоритети занапред в ключови сектори като например отбрана и здравеопазване. „ББР ще продължи да подкрепя малките и средни предприятия и ще може да подпомага и публичните политики на държавата", каза още Карадимов.

Министърът на иновациите и растежа коментира и огромния интерес към процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост за индустриалните паркове в България, която МИР администрира. Той заяви, че са подадени 20 проектни предложения, а бюджетът на процедурата е 212 млн. лв. „При максимален капацитет на процедурата ще бъдат покрити до 10 парка", каза Карадимов. Той каза още, че според анализите на експертите в МИР България има нужда от около 35 индустриални парка.

„При добра синергия между безвъзмездните средства, подкрепата на ББР например, работата на Българската агенция за инвестиции, талантливите млади хора в България, могат да се развият индустриални зони, в които да се привлекат инвеститори в секторите на 21 век - технологии, иновации, електроника, космически проекти", подчерта Карадимов.

Министърът на иновациите и растежа каза още, че през 2023 г. по Закона за насърчаване на инвестициите МИР е сертифицирало 31 инвестиционни проекта за над 660 млн. лв.

Карадимов коментира и средствата по двете европрограми по линия на МИР - Програмата за конкурентоспособност с бюджет от 3 млрд. лв. и Програмата за наука и бизнес с бюджет от 2.14 млн. лв. Той заяви, че по Плана за възстановяване и устойчивост над 12 000 фирми са подали проекти за 800 млн. лв.

„Ролята на Министерството на иновациите и растежа и на министъра е да координира всички инструменти, така че да се постигат конкретни цели, които водят до повишаване на производителността, до иновации, до по-високи технологии", заяви министър Карадимов.