Северна Македония избира нов президент
Секция: СВЯТ
24 Април 2024 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Северна Македония избира нов президент Гласуването ще се проведе в 3480 секции в страната

/КРОСС/ В Северна Македония 1 814 317 избиратели днес ще гласуват за нов президент на страната. Това са седмите президентски избори в РСМ и са с рекорден брой кандидати - седем.

В 20-дневната предизборна кампания, която в последните дни се припокри и с предизборната кампания за парламентарните избори, Стево Пендаровски (СДСМ), Гордана Силяновска (ВМРО-ДПМНЕ), Стевчо Якимовски (ГРОМ), Буяр Османи (ДСИ), Биляна Ванковска (Левица), Арбан Таравари (коалиция на албанските опозиционни партии „Заслужава си") и Максим Димитриевски (ЗНАМ) проведоха само един общ дебат. Една от основните теми в кампанията бяха промените в конституцията като условие в преговорната рамка на страната с ЕС.

Гласуването ще се проведе в 3480 секции в страната. Държавната избирателна комисия е издала акредитации за 915 местни, 544 международни наблюдатели и 58 чуждестранни журналисти.

Изборният ден започва в 07:00 ч. и завършва в 19:00 ч. местно време, а с решение на правителството денят е обявен за неработен.

За избран на първи кръг в президентските избори се смята кандидатът, спечелил абсолютно мнозинство от общия брой вписани в избирателния списък избиратели. Ако това условие не е изпълнено, двамата кандидат-президенти, които имат най-много гласове, отиват на втори тур на изборите, който ще се проведе заедно с парламентарните избори на 8 май.

Източник: БТА