Министър Галя Кондева: Към момента има около 400 регистрирани случаи на коклюш в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2024 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Галя Кондева: Към момента има около 400 регистрирани случаи на коклюш в България

/КРОСС/ Коклюшът не е ново заболяване. Наблюдаваме заболяването от началото на година. Към момента има около 400 регистрирани случаи на коклюш, което все още е далеч от пика, който очакваме да достигнем, който пик се очаква до края на май месец. Това заяви служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева в БНТ "Денят започва". По думите й няма нужда да се всява излишна паника и напрежение сред обществото във връзка с разпространението на коклюш. Тя обясни, че заради пандемията от Ковид са настъпили някои пропуски в имунизацията срещу коклюш.

Една от възможните причини за заболеваемостта е, след пандемията от Ковид са настъпили някои пропуски в имунизацията срещу коклюш. Макар, че от коклюш боледуват и имунизирани, просто го прекарват по-леко, каза д-р Галя Кондева.

Д-р Галя Кондева заяви, че не се очакват сериозни усложнения при възрастните от заболяването, като цената за ваксините в аптечните мрежи ще бъдат 30 лв.

Всички специалисти са на мнение, че новата ваксина прави по-кратък отговорът и затова след 3-4 г. се наблюдава по-широко разпространение, но пък при нея се наблюдават по-малко странични ефекти. Не се очакват сериозни усложнения при възрастните от заболяването, каза още тя.

Д-р Галя Кондева обяви, че най-много заболели има в София.

Най-много заболели има в София. В 11 области все още няма регистрирани случаи и затова не може да се обяви епидемия. Възможно е празниците, които идват леко да ограничат разпространението в училища и детски градини. В училищата ще се карантинират само класове с болен ученик. 14 дни е карантината, коментира още служебният здравен министър.