Ангел Кунчев: Към края на седмицата е възможно здравните власти да обсъждат обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш
Секция: Здраве
24 Април 2024 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ангел Кунчев: Към края на седмицата е възможно здравните власти да обсъждат обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш

/КРОСС/ Към края на седмицата е възможно здравните власти да обсъждат обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. Това обяви вчера в bTV Новините главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Регистрираните случаи на коклюш в страната са 314, само в София те са 214. В 17 области в България вече има потвърден случай заболяването. Най-рисковите групи са малките деца и новородените, на които им предстои ваксина.

Вчера от правителствената пресслужба разпространиха съобщение, че вече ваксината за коклюш може да бъде поставяна на бебе на месец и половина, а не след втория месец, както беше досега.

Д-р Мирослав Спасов коментира пред bTV, че интерес от родителите за поставяне на ваксини няма.

Интерес има само ако личният лекар извика майката и ѝ обясни точни какво предстои да се прави. Тогава се възприема най-вече като задължение, посочи още той.

От съобщенията, че вече е променен имунизационния календар, се създава излишна паника сред населението. Докато няма официална заповед от Министерството на здравеопазването, че можем да имунизираме бебета, навършили месец и половина, ние не правим такова нещо. Има действаща наредба в момента, че това се случва след втория месец на детето. Докато държавата не издаде официален документ, нито един лекар няма да постави ваксина преди в момента законно установените срокове, заяви д-р Спасов.

В момента родилки обикалят да се ваксинират, въпреки че не са осигурени ваксини за тях. Ние викаме активно децата, защото трябва да ги ваксинираме в срок. Но то трябва да е здраво, а лекарите да спазват камара изисквания. Има призиви възрастните също да се ваксинират, но ваксини и за тях няма, посочи още лекарят. Ако детето има всички поставени ваксини, дори да се зарази, няма да го изкара тежко, коментира д-р Спасов.