Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2024 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване в София

/КРОСС/ "Колективен трудов договор 2024-2025 за детско и училищно здравеопазване", с който се увеличава с 30 % заплащането в детското и училищно здравеопазване, подписаха кметът на София Васил Терзиев и представители на синдикатите.

Под документа подписите си поставиха още заместник-председателят на здравната федерация в Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Пламен Радославов, зам.-председателят на Федерацията на синдикатите в здравеопазването Антоанета Стоянова, председателят на Синдикалната организация на Детско и училищно здравеопазване София - град от страна на КТ „Подкрепа" Росица Палешникова и зам.-председателят на Медицинска федерация "Подкрепа" Вихра Белева.

По думите на Васил Терзиев това е важна крачка в един дългогодишен проблем, касаещ достойното заплащане на хората в здравния сектор. За нас това е една малка стъпка, първа и важна, в посока за по-високи и достойни доходи, за подобряване на условията и за привличане на нови кадри, каза още кметът на София. Според него реформата в здравния сектор е трябвало да се случи, защото "от тези хора зависи бъдещето на децата".

Терзиев обясни, че по време на преговорите със синдикатите е имало известно напрежение, но най-важен е крайният резултат. Кметът благодари и на предишното редовно правителство, което, по думите му, е помогнало за решаването на този казус.

Зам.-кметът по финансите в Столичната община Иван Василев посочи, че със синдикатите са имали много конструктивен диалог през последните седмици и са успели да постигнат съгласие по точките в колективния трудов договор. Това е първа стъпка, а следващата е да намерим повече специалисти, които да влизат в системата на детското здравеопазване в общинските заведения, добави Василев.

Медицинска федерация "Подкрепа" дълги години се бори за такъв колективен трудов договор, каза Вихра Белева. Според нея синдикатите, заедно с общинската администрация, са водили конструктивни преговори и са изработили балансиран колективен трудов договор със сериозно увеличение на заплатите и много други социални придобивки. Този договор е голяма стъпка в правилната посока, посочи Белева и допълни, че се надява работата им със Столичната община да продължи по същия начин.