УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приета за официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации
Секция: Здраве
24 Април 2024 11:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приета за официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

/КРОСС/ Отделението по трансплантации към УМБАЛ "Св. Марина" - Варна вече е официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации. Членството в Европейската мрежа осигурява развитие в областта на научните постижения в сферата на клетъчните терапии, дава възможност за участие в специализирани работни групи, развива професионално не само лекари, но сестри и немедицински персонал, което води до повишаване на квалификацията и експертизата на служителите.

УМБАЛ "Св. Марина" е едиствената болница в България, в която се извършват трансплантации както при деца, така и при възрастни пациенти. Първата автоложна трансплантация е извършена през 2014г., а първата алогенна през 2017г. До момента са извършени 203 автоложни трансплантации, 2 от които при деца и 103 алогенни, от които 5 при деца. През тези 10 години трансплантационната активност постоянно се увеличава, като дейността не е спирала, дори по времето на пандемията Ковид 19. Мултидисциплинарният лекарски екип е прeминал специализации в Европа, Америка и Русия и работи в тясна колаборация с експерти в областта от Израел, САЩ и Европа.

Все повече намалява броят на пациентите, които търсят алтернатива за лечение в чужбина, а тези, които са трансплантирани извън България, предпочитат да се проследяват от лекарите в УМБАЛ „Св. Марина" - Варна. Това се дължи на мултидисциплинарния подход в проследяването на трансплантираните пациенти, което заздравява доверието между пациентите и лекарите.