ЕК призова България да въведе европейските правила при наказателното преследване и обществените поръчки
Секция: СВЯТ
24 Април 2024 17:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК призова България да въведе европейските правила при наказателното преследване и обществените поръчки Комисията представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нащата страна

/КРОСС/ Европейската комисия съобщи днес, че България може да бъде предадена на Съда на ЕС по две наказателни процедури, свързани с правилата за обществените поръчки и строителството на Трансевропейската транспортна мрежа. Комисията представи данни за общо четири наказателни процедури срещу нащата страна.

ЕК продължава процедурата за нарушение срещу България и открива такава процедура срещу Испания и Полша за неправилно въвеждане на правилата за презумпцията за невиновност и правото на подсъдим да присъства на съдебните заседания по наказателно дело срещу него. Правилата предвиждат общи минимални стандарти за справедлив съдебен процес на заподозрените и обвиняемите в ЕС. Според комисията някои национални мерки в посочените три държави не отговарят на изискванията. Комисията уточнява, че е изпратила първото писмо до България по този повод през септември миналата година, но е открила допълнителни проблеми при задочните процеси и правото на нов процес. ЕК дава срок за отговор от два месеца и пояснява, че може да продължи след това с действията по процедурите.

Европейски заповеди за задържане

ЕК изпраща допълнително писмо до България и становища до Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия за неспазване на правилата за Европейската заповед за задържане и процедурите за предаване на задържаните към страната, издала заповедта. България не успя да въведе правилно разпоредбите, свързани със задържането на издирваните, уточнява комисията. ЕК дава два месеца за отговор, а след това може да продължи процедурата срещу нашата страна и да заведе дело в Съда на ЕС срещу Белгия, Нидерландия, Полша и Финландия.

Обществени поръчки

Комисията предприема процедури срещу нашата страна, Румъния и Испания за неизпълнение на законодателството на ЕС за обществените поръчки. Правилата в тази област и за договорите за концесия трябваше да бъдат въведени в националните законодателства до 18 април 2016 г., така че държавите да следват безпристрастни и прозрачни процедури. Тези правила целят отваряне на пазара за истинска конкуренция между дружествата в ЕС и осигуряване на най-добрата стойност за обществото. За България процедурата е свързана с изключването на частни болници от правилата за обществените поръчки, дори когато те са частично финансирани от бюджета, се отбелязва в съобщението. Посочените страни разполагат с два месеца, за да отговорят и да отстранят недостатъците. Уточнява се, че в противен случай нашата страна и Испания може да бъдат предадени на Съда на ЕС.

Трансевропейска транспортна мрежа

Комисията продължава процедурата срещу България, Естония, Ирландия, Хърватия, Словения и Словакия и ги призовава да подобрят напредъка по изграждането на трансевропейската транспортна мрежа TEN-T. Правилата в тази област предвиждат плавно завършване на ключови проекти за 300 милиона евро с по-ясни процедури за издаване на разрешения и за обществени поръчки. Крайният срок за прилагането на правилата беше 10 август миналата година. Засегнатите държави разполагат с два месеца за отговор, като иначе случаят може да бъде предаден на Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

Източник:БТА