Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания
Секция: СВЯТ
24 Април 2024 17:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

/КРОСС/ С огромно мнозинство от 571 гласа „за" Европейският парламент одобри изменения на директива, с които органите, компетентни за предотвратяването, разкриването, разследването или наказателното преследване на тежки престъпления, получават достъп до централизираните регистри на банковите сметки чрез системата за взаимосвързаност (BARIS) и ще бъдат улеснени при използването на записи за сделки.

Като докладчик от страна на ЕП българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев изтъкна, че законодателните промени осигуряват оптимизиран и по-бърз достъп до финансова информация, а това е от решаващо значение за ефективността на наказателните разследвания, успешното проследяване и последващо конфискуване на средствата и облагите от престъпна дейност. „Мерките са особено важни при разследвания срещу организираната престъпност, киберпрестъпността, изпирането на пари и финансирането на тероризма. Практиката до момента показва, че финансовите и кредитните институции, включително доставчиците на услуги за криптоактиви, предоставят на компетентните органи записи за сделките в различни формати. Това затруднява трансграничните разследвания, тъй като не може веднага да се премине към обработка и анализ на данните", коментира Емил Радев. Той разясни, че с измененията в директивата ще се гарантира така необходимата оперативна съвместимост.

„Различията във форматите, които се използват за предоставяне на записи за сделки, вече няма да бъдат пречка и достъпът на компетентните органи до финансова информация и информация за банкови сметки ще бъде улеснен. Така ще подобрим сътрудничеството между звената за финансово разузнаване и самия капацитет на компетентните органи за предотвратяване, разкриване, разследване или наказателно преследване на тежки престъпления", обобщи евродепутатът.