Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Април 2024 17:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тристранният съвет прие Наредбата за обезщетения при безработица

/КРОСС/ Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) прие проект на Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за отпускане и изплащане на паричните обезщетения за безработица.

С промяната се въвежда изрична забрана да се изисква от гражданите да предоставят удостоверителни документи за доказване пред административен орган на факти и обстоятелства, които са налични в регистри. Административните органи следва да извършват служебна проверка в съответния регистър.

В действащата разпоредба е предвидена възможност при подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение от наследници на починало лице, като представят удостоверение за наследници. Ако не са, документът се изисква служебно от НОИ. С промяната само административният орган се задължава служебно да набави необходимата информация относно наследодателя и кръга на неговите наследници.

От 12 март тази година функционира Единният портал за електронни услуги на НОИ, който дава възможност за електронна идентификация да бъде използван и ПИК на НАП, за да се използват тези услуги.

Източник: БГНЕС