Министър Галя Кондева проведе среща с г-жа Ани Стоянова, г-жа Кремена Кунева от Фондация „Даная“ и адвокат Методи Лалов
Секция: Здраве
25 Април 2024 06:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Галя Кондева проведе среща с г-жа Ани Стоянова, г-жа Кремена Кунева от Фондация „Даная“ и адвокат Методи Лалов

/КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева вчера проведе среща с г-жа Ани Стоянова, г-жа Кремена Кунева от Фондация „Даная" и адвокат Методи Лалов.

Целта на срещата бе да бъдат изслушани исканията на Фондацията.

По време на разговора министър Кондева обясни, че е запозната със случая „Даная", както и с официално постъпилите в Министерството на здравеопазването документи от проверки на всички отговорни институции в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов".

Предвид тази информация и констатираната липса на данни за извършено престъпление, както и предвид изтичащия мандат на изпълнителния директор, д-р Кондева обясни, че е предприела действие по отмяна заповедта за уволнение на д-р Валентин Димитров, с цел да осигури стабилност в най-голямата спешна болница у нас.

Министърът информира представителите на Фондация „Даная", че на сайта на ведомството вече е публикуван конкурс за избор на членове на съвета на директорите на лечебното заведение.

Д-р Кондева запозна присъстващите и с постъпилото в МЗ на 23.04.2024 г. Постановление на Прокуратурата за отказ от образуване на наказателно производство срещу д-р Димитров по доклад на Звено „Вътрешен одит" и доклад от проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция. Мотивът за отказа е липсата на данни за извършено от изпълнителния директор престъпление.

От Фондацията настояха министър Кондева да се запознае с входираните от тях при предишното ръководство на МЗ сигнали, за което тя пое ангажимент да бъде направено в разумен срок.

Пресцентър на МЗ