Хората с увреждания, ползващи електрически автомобили, ще получат безплатни винетки
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2024 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хората с увреждания, ползващи електрически автомобили, ще получат безплатни винетки

/КРОСС/ С пълен консунсус вчера се прие Законопроектът на „Възраждане" за безплатните винетки за хората с увреждания, поместени в Закона за пътищата.

„Стремим се да поправим един пропуск в законодателството. С напредване на технологиите и екологичните изисквания в нашето общество, все повече хора използват електрически автомобили. За съжаление в действащото законодателство има едно изискване за получаване на винетка от имащите право на такава - условието не се изпълнява от електрическите автомобили, а именно - кубатура на двигателя. При еко возилата няма технически параметър, кубатура на двигател, съответно не изпълнява изискването. Логично е, че и хората с увреждания ползват такива автомобили и съответно имат право да получат безплатна винетка и да не бъдат дискриминирани.", каза от трибуната на Народното събрание, народният представител Георги Георгиев.

Оказва се, че изпълнявайки буквата на закона, Агенцията по социално подпомгане отказва да издава безплатни винетки на хората с увреждания.

„Само за една община имаме информация, че е издала 10 такива отказа. По тази логика, ако сметнем за цялата държава, има стотици отказани винетки на хора с увреждания, притежаващи електрически автомобили .Този недостатък се радвам, че благодарение на „Възраждане", ще бъде отстранен и хората с увреждания ще използват полагащите им се привилегии като влезе закона в сила.", допълни Георги Георгиев.