Отбелязваме Световния ден на ДНК
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2024 08:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден на ДНК

/КРОСС/ Ежегодно на 25-ти април се чества международният ден на ДНК (дезоксирибонуклеинова киселина). През 1953 г. именно на този ден Джеймс Уотсън, Франсис Крик, Морис Уилкинс, Розалинд Франклин и колегите им публикуват статии в списанието Nature за структурата на ДНК. Друго значимо за генетиката и биологията като цяло събитие е обявяването почти финалното завършване на проекта „Човешки геном" на 25-ти април 2003 г.

Целта на националния ден на ДНК е да предостави възможност на обществото да се запознае с най-новите постижения в областта на геномните изследвания и да разбере значението и приложението им.

ДНК структура според Уотсън и Крик

Откритието на двойната ДНК спирала от Джеймс Уотсън и Франсис Крик през 1953 г. бележи изключителна стъпка в историята на науката, поражда съвременната молекулярна биология, която до голяма степен се занимава с разбирането как гените контролират химичните процеси в клетките и дава новаторски прозрения за генетичния код и синтеза на белтъци. През 70-те и 80-те години на миналия век работата на двамата учени спомага за създаване на нови и мощни научни техники, по-специално рекомбинантни ДНК, генно инженерство, вискоскоростно генетично секвениране и моноклонални антитела, техники, върху които се основава днешната многомилиардна биотехнологична индустрия. Големият напредък в науката, а именно - генетичните отпечатъци и съвременната криминалистика, картографирането на човешкия геном и прилагането на генна терапия, са вдъхновени от откритието на Уотсън и Крик.

В началото на 50-те години редица изследователи дефинират термина "ген" като най-малката единица генетична информация, но все още не знаят как в действителност изглежда генът структурно и химически или как се копира с много малко грешки и висока прецизност и се предава от поколение на поколение. През 1944 г. Осуалд ​​Ейвъри показва, че ДНК е носител на наследствена информация при пневмококови бактерии. Въпреки това много учени продължават да вярват, че ДНК има структура, която е твърде универсална и проста за съхраняване на генетична информация за получаване на сложни живи организми. Според тях генетичният материал трябва да е изграден от белтъци - много по-разнообразни и сложни молекули, за които е известно, че изпълняват множество биологични функции в клетката.

Крик и Уотсън се заемат с тежката интелектуална задача да се потопят във всички области на науката: генетика, биохимия, химия, физична химия и рентгенова кристалография. Те внимателно анализират експерименталните резултати на редица други учени, като се възползват от допълнителните си заложби във физиката и рентгеновата кристалография (Крик) и вирусната и бактериалната генетика (Уотсън). Двамата показват, че ДНК има достатъчно сложна и все пак елегантно проста структура, за да бъде молекула - носител на живота.

На 25 април 1953 г. Уотсън и Крик публикуват своите констатации в една страница в британското научно списание Nuture със заглавие „Структура на дезоксирибонуклеиновата киселина" и схематичен чертеж на двойната спирала от Одиле (съпругата на Крик). На първо място сред новите характеристики те описват сдвояването на двете ДНК вериги: A = T (аденин с тимин) и C = G (гуанин с цитозин). Правилото за сдвояване веднага предлага механизъм за копиране на ДНК и предаване в потомството: при последователността на базите в една верига тази на другата се определя автоматично, което означава, че когато двете вериги се разделят, всяка от тях служи като шаблон за синтез на нова ДНК верига. Уотсън и Крик развиват тези свои идеи за предаване на ДНК последователността в поколението (генетична репликация) във втора статия в Nature, публикувана на 30 май 1953 г.

Проект „Човешки геном"

Проектът „Човешки геном" е международен научноизследователски проект с цел определяне последователността от нуклеотидни базови двойки, които съставляват човешката ДНК и идентифициране и картографиране на всички гени на човешкия геном - както физически, така и от функционална гледна точка. Проектът за човешкия геном е обществено финансиран проект, иницииран през 1990 г. и планиран да се осъществи в рамките на 15 години. До днешен ден той остава най-големият в света съвместен биологичен проект. След като идеята е възприета през 1984 г. от правителството на САЩ, започва самото планиране, а проектът стартира официално през 1990 г. Обявен е за почти завършен именно на 25-ти април 2003 г. и е финиширан успешно на 14 април 2003 г. Финансирането идва от американското правителство чрез Националния институт по здравеопазване, както и от много организации от цял свят, включително двадесет университета и изследователски центрове в САЩ, Великобритания, Япония, Франция, Германия и Китай. Проектът не успява да подреди цялата ДНК, намираща се в човешките клетки. Той секвенира само 92% от последователността, която го съставя. Понастоящем продължават да се извършват допълнителни анализи.

Автор: Славяна Янева (Молекулярен биолог-генетик към NutriGen )