Родители на деца, загубили живота си при катастрофи, излизат на пореден протест
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Април 2024 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родители на деца, загубили живота си при катастрофи, излизат на пореден протест

/КРОСС/ Близо 8 месеца, след като пиян шофьор помете 15-годишния Филип на пешеходна пътека в столицата, е насрочено първото заседание по делото. Преди това семейства и близки на деца, загубили живота си на пътя излизат на пореден протест.

Родителите на Филип Николина Петкова и Красимир Арсов също ще се включат в протеста.

Още веднъж искаме обществото да се събуди, да натиснем онова копче вътре в него, което да го накара да се замисли, че човешкият живот е най-важен. Преди да се качат в автомобила, да се замислят, да ограничат страстите, които биха ги накарали да натиснат по-силно педала на газта, да не се качват пили. Когато празнуваш, има и други начини за придвижване - хвани си такси, повикай някой или го направи вкъщи, но не се качвай на автомобила, защото това отнема живот. Не само нечий друг, може да отнеме и твоя живот, никой не е застрахован, каза майката на загиналия Филип Николина Петкова.

15-годишният Филип загина на 2 септември 2023 г., докато пресича по пешеходна пътека на ул. „Гурко" в София. Момчето бе пометено от Петър Тодоров, който е карал под въздействието на алкохол и с висока скорост. В кръвта му са установени 2,1 промила и се е движил с 88 км/ч при ограничение 30 км/ч.

Преди два месеца Петър Тодоров беше пуснат под домашен арест. Мотивите на Софийския градски съд да го освободи бяха, че няма опасност мъжът да се укрие, а срокът на задържане е изтекъл.

Според искането на защитата на обвиняемия му е много трудно да бъде в ареста. Аз бих казал - трудно му е да бъде в ареста, но му е лесно да отнема детски живот. Това е нашето общество. Аз лично съм в потрес от всичко, което се случва по пътищата. Той е обвинен в умишлено убийство. В досъдебното производство е установено, че е употребил алкохол, че е карал с много над разрешената скорост и че е отнел предимството на пешеходеца на пешеходна пътека и не е предприел никакви действия, за да предотврати това. Не е намалил, не е спрял, даже е увеличил скоростта, каза бащата на Филип Красимир Арсов.

Днес преди заседанието по делото родителите на Филип и други близки на починали при катастрофи излизат на протест пред Съдебната палата.

Справедливост - трудно би могло да се каже, детето ни го няма вече. Надяваме се единствено съдът да подходи по най-обективния начин и издавайки по-нататък присъдата тя да е наистина такава каквато заслужава този, не бих го нарекла човек, и това да послужи за превенция и обръщение към обществото, посочи майката на момчето Николина Петкова.

Идват светли празници, бъдете малко повече хора, призова бащата на момчето.

След протеста ще се проведе и шествие до пешеходната пътека, където 15-годишният Филип загуби живота си.