Русия спря с вето забрана за разполагането на ядрени оръжия в космоса
Секция: Русия
25 Април 2024 09:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия спря с вето забрана за разполагането на ядрени оръжия в космоса

/КРОСС/ Членовете на Съвета за сигурност на ООН не приеха проекторезолюция относно неразполагането на ядрени оръжия в космоса.

Резолюцията бе блокирана от Русия, която използва правото си на вето, а Китай се въздържа. 13 страни подкрепиха проекта.

Вашингтон смята, че причината за ветото на Русия върху подготвената от САЩ и Япония проекторезолюция за неразполагане на ядрени оръжия в космоса е това, че реално Москва разработва нов сателит, който е способен да носи ядрен заряд.

"Русия, според Съединените щати, разработва нов сателит, способен да носи устройство с ядрени възможности", каза Съливан в изявление, публикувано от Белия дом.

Според заявките на Русия, с които тя налага вето, забраната трябва да обхване конвенционалните оръжия. Постоянният представител на Руската федерация в ООН Василий Небензя каза: "Изключително важно е, че нито по време на днешната среща, нито по-рано авторите на проекта успяха да отговорят на въпроса защо точно нашето предложение не ги устройва: да се добави към проекторезолюцията забрана изобщо да не се разполагат никакви оръжия в космоса.