Доц. Снежина Лазова: Родителите трябва да обърнат сериозно внимание на своите деца, ако те имат известен контакт с доказан или вероятен случай на коклюш
Секция: Здраве
25 Април 2024 09:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Снежина Лазова: Родителите трябва да обърнат сериозно внимание на своите деца, ако те имат известен контакт с доказан или вероятен случай на коклюш

/КРОСС/ Трябва да загърбим паниката и да запазим здравия разум. Родителите трябва да обърнат сериозно внимание на своите деца ако те имат известен контакт с доказан или вероятен случай на коклюш, когато децата посещават общо помещение за хранене, споделят общи занимания, каза в студиото на БНТ "Денят започва" доц. д-р Снежина Лазова, детски пулмолог и педиатър.

Не всяка кашлица, особено в този сезон, когато зачестяват и алергичните заболявания, трябва непременно да стресира родителите и те да изпадат в паника. Особено в първата фаза на заболяването, когато то протича съвсем невинно и грипоподобно, трудно може да се различи от всяка една респираторна инфекция. А, съвсем в началото, и PCR-тестът може да бъде негативен и това да заблуди родителите.

По думите на детският пулмолог, коклюшът не е някаква енигма, заболяване, с което за първи път се срещаме, а педиатрите добре го познават, винаги е имало случаи на коклюш, но с много по-малка честота, основно при кърмачета. Този ръст на диагностицирани случаи се дължи и на по-добрата диагностика, която е изключително бърза с въвеждането на PCR-тестовете, добави д-р Лазова.