Как работи оценителната система на най-известния сайт за тестване на смартфони в света
Секция: Технологии
25 Април 2024 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как работи оценителната система на най-известния сайт за тестване на смартфони в света

/КРОСС/ Смартфонът отдавна се превърна в неизменна част от ежедневието на повечето хора. Някои го използват за работа, други за развлечение, но независимо какъв е случаят, неговата роля е значима. Въпросът е може ли средностатистическият човек да подбере най-правилното устройство за себе си, без да прекарва часове в четене и гледане на ревюта? Истината е, че може.

Всичко, което трябва да знаете, събрано в три числа

През последните години DXOMARK, френската лаборатория за тестване на дигитални устройства, си изгради репутация на един от най-достоверните източници, когато става дума за поставяне на оценки. Това се дължи на дългите и безпристрастни протоколи, през които минава всеки смартфон, таблет, фотоапарат, преносима колонка, които биват тествани.

Крайният резултат е едно число в три категории - камера, дисплей и батерия, което представлява съвкупност от множество компоненти. Всеки продукт преминава през едни и същи етапи, така че да има равен шанс да докаже възможностите си. След това се взима получената стойност и се поставя в контекста на други популярни модели, за да може бързо и лесно да се направи сравнение, не само кой е по-добър, но и колко точно голяма е разликата между тях. Важно е да се отбележи, че скалата е отворена, тоест няма максимална горна граница и обикновено някой нов модел излиза на първо място всяка година, подобрявайки всички останали резултати. Това е напълно нормално, защото технологиите се развиват с бързи темпове.

Къде обаче може да открием тези резултати? Единият вариант е от сайта на френската лаборатория, а другият - от български телеком. Наскоро Yettel влезе в стратегическо партньорство с DXOMARK, което пренася оценките в сайта на оператора. Те могат да бъдат открити в раздел „Описание" за смартфоните, които са били тествани от лабораторията. Това е една чудесна инициатива от Yettel, която наистина ще улесни потребителите, които искат да изберат най-доброто устройство за себе си, без да четат куп материали по темата. Но какво точно представляват тези оценки?

Всички важни аспекти

За някои хора най-важна е камерата, други искат издръжлива батерия, трети разчитат дисплеят да е достатъчно добър, за да гледат любимите си сериали. Всяка една от тези категории бива индивидуално разгледана от DXOMARK и оценена на база множество различни фактори.

Крайният резултат на камерата се определя чрез тестове на фотографията, видеозаснемането, приближените кадри, възможностите за замъгляване на фона и превюто на екрана, преди да бъде направена снимката. Общо се заснемат 3000 кадъра с всеки телефон и 150 минути клипове, като всеки от изброените аспекти е с различна тежест. Предната камера получава изцяло различна оценка, като при нея се изпробват възможностите за снимки и видео, посредством „само" 2000 кадъра и 50 часа видео.

Дисплеят е подлаган на 35 часа усилени тестове, които имат за цел да изпробват четимостта, цветовете, видеовъзпроизвеждането, реакцията при докосване, опресняването и още много на пръв поглед нишови, но всъщност изключително важни характеристики.

На 150 часа използване и презареждане бива подложена батерията на всеки смартфон, като се разглеждат автономността, ефективността и зареждането. Това са възможно най-кратките обяснения относно всеки процес и пак не е малко информация. На сайта на DXOMARK могат да бъдат намерени по-подробни обяснения, ако желаете да научите малко повече. А ако просто искате да погледнете оценките и да си направите съответните изводи относно следващата покупка, тогава мястото е онлайн магазинът на Yettel.